VERSLAG: The Kik & Friends - 08/08 - Concertgebouw

VERSLAG: Francis Pronk  

The Kik & Friends

Op 8 augustus 2015 keert de Beatlemania terug naar Amsterdam, zoals in 1964. Dit keer geen springende mensen in grachten en ook niet de originele Fab Four, maar de Rotterdamse band The Kik, die een eerbetoon aan Paul McCartney brengt met een aantal gastartiesten. De enige echte Paul McCartney stond in 1972 op hetzelfde podium van Het Concertgebouw met zijn andere band Wings.

Ex-Beatle Paul McCartney is één van de meest invloedrijke en succesvolle songwriters en muzikanten aller tijden. Hij heeft aan meer dan 800 nummers meegeschreven, die heden ten dage nog steeds staan als een huis.

The Kik blaast ‘Geen Rooie Cent’, een vertaling van ‘Can’t Buy Me Love’, uit hun Vox-versterkers en de avond is begonnen. De vele hits brengen een glimlach op vele gezichten. Woord voor woord worden ze meegezongen door jong en oud. Enkele jongeren zijn aanwezig, maar het publiek bestaat grotendeels uit mensen die het Beatle-tijdperk bewust hebben meegemaakt. Vanavond herbeleeft meer dan de helft hun jeugd. Terug naar de gloriedagen. Niet met de echte Beatles, maar met de Nederlandse Beatles: The Kik.

Naast optredens van The Kik, zijn er ook optredens van gastartiesten zoals Lucky Fonz III, Benjamin Herman en Janne Schra. Eén voor één komen zij via de grote trap naar beneden en brengen zij liederen van The Beatles en Paul McCartney ten gehore. Danny Vera doet solo een uitstekende versie van ‘And I Love Her’, waarna hij samen met The Kik ‘I Saw Her Standing There’ vertolkt. Zangeres Janne Schra vertelt dat ze helemaal niet zo bekend was met het werk van Paul McCartney. Ze dacht vroeger dat ‘Eleanor Rigby’ van Aretha Franklin was en de eerste keer dat ze met Paul McCartney in aanraking kwam, was door middel van een plaat van Michael Jackson. Ze heeft haar huiswerk goed gedaan en is in het solowerk van McCartney gedoken. Ze zingt vanavond ‘Junk’ en ‘Hope Of Deliverance’ (met Dave von Raven op bongo’s).

Schrijvers- en vertalersduo Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet vertellen anekdotes over The Beatles en doen een korte quiz met het publiek. Dit duurt echter veel te lang en het publiek lijkt zich een beetje te ergeren. Al snel verschijnt The Kik weer en laat deze gebeurtenis snel weer vergeten.

Na de pauze betreedt Dave von Raven alleen het podium en zingt hij een Nederlandse tekst op de melodie van ‘Waterfall’, zichzelf begeleidend op toetsen. Fay Lovsky begroet het publiek met de woorden “Merry Christmas”. Ooit had zij een kersthit met ‘Christmas Was A Friend Of Mine’. Ze trekt deze lijn vandaag door met Paul McCartney’s ‘Wonderful Christmastime’. En dat midden in de zomer. Yorick van Norden doet een experiment en zingt ‘Put It There’ geheel akoestisch. De zaal is muisstil en luistert naar de mooie stem van deze jongeman. Naast Janne Schra heeft Yorick van Norden misschien wel de mooiste stem van de hele avond. Zanger van het levenslied Frans Duijts, degene die het minst goed in dit rijtje past, zingt een Nederlandstalige versie van ‘Got To You Get You Into My Life’.

The Kik speelt samen met Yorick van Norden ‘Get Back’, wat het laatste nummer is dat The Beatles ooit live speelden. Het optreden wordt vanavond afgesloten met ‘The End’, afkomstig van ‘Abbey Road’. Feitje: op dezelfde datum als vandaag werd in 1969 de wereldberoemde Abbey Road fotoshoot gemaakt.

Terwijl een hoop bezoekers de zaal verlaten, komt de band toch nog een keer terug om het publiek te trakteren op een toegift, namelijk ‘Hey Jude’. Het was speciale avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.

 

DE LA SOUL - 11/08 - TIVOLIVREDENBURGDe La Soul laat vanavond in TivoliVredenburg zien dat in tegenstelling tot...

STEPHEN MARLEY - 11/08 - MELKWEG Vanavond komt Stephen Marley een voorproefje geven van zijn nieuw ingeslagen...