VERSLAG: Passenger - 7/10 - HMH

Podiuminfo was aanwezig bij Passenger in Heineken Music Hall voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 15 foto's.

VERSLAG: Marleen de Roo  

Passenger - 7/10 - HMH

Dansende sigaretten, sterke koffie en doodse stilte. Het klinkt als de ochtend na een lange avond doorhalen. Met het gebonk in je hoofd en de droge mond. Bij Passenger zijn die nare katerklachten vandaag niet aanwezig. Als er één gevoel aanwezig is, dan is dat die van geluk, ultiem geluk. Omdat Passenger een volledig gevulde Heineken Music Hall weet te betoveren met zijn prachtige songs, aan het lachen krijgt met zijn droge humor en ontroerd met heftige verhalen. Een doodse stilte in de Heineken Music Hall, het kan.

Het voorprogramma vanavond is van de Canadese band The Once. In eerste instantie lijkt het drietal te klein voor het grote podium. Toch blijkt de band met gemak de zaal in beweging te krijgen. En dat met zoetsappige folksongs. De brede glimlach van Geraldine Hollett helpt daarbij ook erg, zij krijgt werkelijk alles voor elkaar. Een voorprogramma die weet te boeien, te overtuigen en mensen overhaalt mee te zingen en klappen.

Met zo'n mak publiek is het voor Passenger ook niet moeilijk te overtuigen. Maar Passenger zou geen rasmuzikant zijn als hij niet alles zou geven wat hij heeft. Hij verontschuldigt zich nog voor de sterke koffie die hij gehad heeft, want hij verwacht nu een extra actieve avond. Actief is hij zeker, vooral in zijn verhalen die geen seconden vervelen. Passenger heeft de humor die hem staande hield op straat meegenomen in de uitverkochte zaal in Amsterdam. Een verhalenverteller in hard en nieren. Doodse stilte als hij vertelt over zijn sigaretten verslaving en hoe hij droomde over dansende sigaretten. Bij een nachtelijke wandeltocht op zoek naar een pakje, kwam hij een man met longkanker tegen. Het prachtige nummer 'Riding to New York' is dan ook het verhaal van deze man. Die sigaretten nam Passenger nooit mee naar huis.

Met - mijn enige hitsingle - 'Let Her Go' is de massale stilte geheel verdwenen. Tijdens dit nummer zingt iedereen zo hard als ze kunnen. Honderden mobieltjes filmen de Engelsman die in zijn eentje op het podium staat. In zijn eentje, maar toch voelt Passenger voor iedereen dichtbij. Als een vriend in een drukke, bedompte kroeg, biertjes wegtikken terwijl je praat over exliefdes die inmiddels getrouwd zijn.

Het is een lange weg geweest van restaurants waar hij avonden lang speelde voor 3 pond. Het spelen in de regen voor chagrijnige winkelaars die geen oog voor hem hebben. Het is Passenger gelukt om van een onbekende muzikant met passie naar een geweldige solo-artiest te klimmen. Met zijn nieuwe album Whispers weet hij weer te overtuigen. Een iets volwassener sound met als hoogtepunt de single 'Heart'S On Fire'.

Hoogtepunten in de set vanavond komen toch vooral van het hitalbum All The Little Lights met 'Holes' en 'I Hate', waarvan laatstgenoemde op veel reactie van het publiek kan rekenen. Enerzijds omdat het een van de favorieten van de fans is. Anderzijds omdat Passenger het publiek dwingt. "Well, I hate racist blokes, telling tasteless jokes and explaining where people belong", zingt hij. Hij stopt vervolgens en zegt: "Even in de herhaling: als jullie nu dus niet meezingen, dan zijn jullie racisten. Mag het licht aan, dan kan ik die racisten zien."

En met de emotionele, luide cover van 'The Sound of Silence' van Simon & Garfunkel heeft Passanger al zijn muzikale kanten laten zien. Alweer.

FOTOGRAFIE: Marcel Poelstra  

12
Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH Passenger (Singer-songwriter) foto Passenger - 7/10 - HMH
 
12
 

ASKING ALEXANDRIA - 7/10 - MELKWEGDe Britse metalcoreband Asking Alexandria is terug in Nederland. Dit keer in...

SOFIE WINTERSON 25/09 PARADISO In een uitverkocht Paradiso de presentatie van het album 'Wires' van Sofie...