RECENSIE: Toby Keith - The Bus Songs

Toby Keith
recensie cijfer 2017-10-06 Toby Keith is een singer-songwriter, producer en acteur. In 1993 begon hij met muziek maken: country. In totaal heeft hij maar liefst achttien studio albums op zijn naam staan. Zijn nieuwste album, The Bus Songs, is zijn vijfde compilatie album. Vijf van de twaalf nummers zijn oude, opnieuw opgenomen, nummers.

In de teksten hoor je dat Keith een typische Amerikaan is: trots op zijn Amerika met een accent van heb ik jou daar. Amerikaanser kun je het niet krijgen. Behalve dan dat president Donald Trump geen één keer aan bod komt. In ‘The Critic’ voel je, met zijn gebrabbel over de instrumenten heen, een poging tot het laten herleven van Elvis of Johnny Cash. Maar je hoort ook dat dit bij lange na niet lukt.

Drie songs op het album zijn live opnames. Hier hoor je dat de nummers vooral simpel zijn met veelvuldig herhaalde teksten die gemakkelijk mee te zingen zijn. Zo begint het album met de live opname van ‘Shitty Golfer’, wellicht op de golfclub opgenomen. Hij grapt en grolt wat over zijn golfkunsten en het publiek lacht en joelt mee.

Keith is moeilijk te betrappen op enige variatie in zijn nummers, zowel instrumentaal als tekstueel is het weinig verrassend. De woorden “Whiskey”, “Texas” en “drunk” passeren regelmatig de revue.‘Weed With Willie’ gaat uiteraard over het roken van wiet, met Willie Nelson. Diezelfde Willie figureert in de clip van ‘Wacky Tobaccy’. Dit is verreweg het nummer met de meeste pit. Er komt zelfs een basgitaar aan te pas. Deze track lijkt symbool te staan voor het hele album. De clip is opgenomen in zijn bus en er wordt wiet gerookt met Willie Nelson. Ook ‘Runnin’ Block’ heeft wel iets swingends en bevat een verrassende twist door onregelmatigheden in tempo. Het album hiervoor, 35 mph Town, was echter een stuk swingender.

Kortom; een aardig album voor de countryliefhebber, maar met een aantal oude nummers is het weinig vernieuwend. Na deze plaat wordt het tijd dat Keith zich voorlopig weer op produceren en acteren gaat richten.
Recensent:Adwin van gerven Artiest:Toby Keith Label:Thirty Tigers
Cover Big & Rich - Did It For The Party

Big & Rich - Did It For The PartyDe hoes van Did It For The Party doet het ergste vrezen. Het duo Big &...

Cover The Two Romans - Sun

The Two Romans - Sun The Two Romans is een popfolkband rondom de Italiaanse broers Samuele en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT