RECENSIE: Harry Styles - Harry Styles

Styles
recensie cijfer 2017-09-05 Na jaren van onafgebroken populariteit van de boyband One Direction met een vijftal albums, miljoenen fans en vele awards, is het tijd voor nieuwe stappen. Eén bandlid verliet de groep en een enkele tijd later besloot de rest van de groep een pauze in te lassen. De vier overgebleven jongens nemen momenteel de tijd om hun eigen weg in te gaan. Bandlid Harry Styles is één van de meest populaire jongens van de groep. Het komt dan ook niet als verrassing dat hij de pauze gebruikt om te acteren en aan zijn soloproject te werken. Zijn debuutalbum Harry Styles komt ongeveer na een jaar uit. Styles gaf aan dat het tijd was om zijn eigen weg in te slaan en muziek te maken die uit hemzelf komt en niet een compromis met anderen is. Hij vertrok naar Jamaica om in alle rust te werken en koos later pas een label dat bij zijn werk paste. Op dit album neemt hij afstand van het One Direction-werk door een geluid te laten horen dat geïnspireerd is door grote namen zoals David Bowie en Harry Nilsson. Harry Styles is minder vrolijk dan de One Direction muziek en focust zich volledig op rock.

De druk voor het maken van dit album moet enorm zijn geweest. Hoewel deelname aan een band als One Direction al snel enkele vooroordelen oproept, is het van belang om het naamloze debuut van Styles met een open blik te bekijken. De eerste single ‘Sing Of The Times’ werd enorm goed ontvangen. De titel verwijst naar Prince, maar het geluid doet dit niet. De donkere ondertoon die Styles laat horen is een goede voorbereiding op de rest van de plaat, maar toch blijft de diepgang een beetje uit. Sommige nummers (‘Sign Of The Times’, ‘Woman’ en ‘Meet Me In The Hallway’) beginnen met een laag spanning die langzaamaan steeds dunner wordt en helaas niet wordt uitgebouwd tot iets groters: Styles pakt maar niet door.

Harry Styles is inmiddels ouder en laat met Harry Styles dan ook een volwassener en serieuzer geluid horen dan zijn tijd in de befaamde boyband deed. Zijn debuut is niet slecht, maar blijft keurig binnen de lijntjes. Uiteraard is deze greep naar rock al een enorme verandering in vergelijking met zijn eerdere werk en door geen rare sprongen te maken, zorgt hij voor een heel toegankelijk album. Hiermee spreekt hij niet alleen zijn vaste schare fans aan, die ondertussen ook ouder zijn geworden en dit zeker ook zullen kunnen waarderen, maar er is ook een kans dat hij een nieuwe groep aanspreekt die de rockverwijzingen zullen herkennen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Harry Styles Label:Sony Music Entertainment
Sass Jordan

Sass Jordan - Racine Revisited1992 Was het jaar dat R.E.M. het zeer succesvolle Automatic For The People...

Cover Low Roar - Once In A Long Long While

Low Roar - Once In A Long Long While Low Roar is een import-IJslander. De singer-songwriter woont in IJsland en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT