RECENSIE: Lykke Li - So Bad So Sexy

Lykke Li
recensie cijfer 2018-08-18 Terugkijkend op het oeuvre van de Zweedse Lykke Li zou je haar enigszins kunnen omschrijven als een ijskoningin. Vooral haar tweede en derde plaat waren kille (maar mooie) werken waarop ze haar hartzeer van zich af zong. Eigenlijk is haar vierde plaat so sad so sexy in die zin niet heel erg verschillend, wil het wel dat Li het muzikaal nu over een totaal andere boeg gooit. Ze maakt namelijk op haar nieuwe album een omzwaai richting hiphop en r&b. Dat is misschien wel even slikken voor de fans van het eerste uur.

so sad so sexy is gebouwd op een tegenstrijdigheid. De Zweedse werd moeder, maar verloor in hetzelfde jaar ook haar eigen moeder. Deze tegenstellige gevoelens heeft ze op haar nieuwe album verwerkt. Muzikaal schuift ze hier richting r&b en hiphop, wat het geheel in tegenstelling tot haar vorige platen meer dansbaar maakt. ‘deep end’ is hiervan een goed voorbeeld, het is een catchy nummer dat door bassen wordt gedomineerd. Emotioneel gezien blijft de zangeres op een gelijk niveau. Er is weer een dosis droefheid te bespeuren en over de gehele lijn is de sfeer kil te noemen.

De zangeres werkte voor dit album samen met namen als Rostam (Vampire Weekend), Emile Haynie (Lana Del Rey) en zelfs Skrillex. Toch weet de zangeres het niet te verhelpen dat ze soms in herhaling valt. De invloeden uit r&b en hiphop geven deze plaat een soms machinaal karakter mee, wat juist het emotionele aspect van de zangeres naar de achtergrond drukt. Zo klinkt ‘jaguars in the air’ als opvuller. Dat is jammer omdat het contrast tussen dansbaarheid enerzijds en het leed in de teksten anderzijds een interessante basis biedt.

Het mooiste liedje bewaart Li tot het laatst. ‘utopia’ is minimale pop en doet nog het meest aan eerder werk denken. Wellicht is het even wennen aan deze nieuwe Lykke Li. Hoewel haar imago als semi-ijskonijn intact blijft, is het stijlexperiment op so sad so sexy half geslaagd. Op de beste momenten weet ze te betoveren, maar op andere momenten is het te druilerig.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Lykke Li Label:Sony Music Entertainment
Cover Parquet Courts - Wide Awaaaaake!

Parquet Courts - Wide Awaaaaake!Bij Parquet Courts weet je het nooit met een albumrelease: krijg je het op...

Cover The Old Ditch Riverhoppers - Long Done Gone

The Old Ditch Riverhoppers - Long Done Gone Als je vroeger naar The Dukes Of Hazzard keek, O, Brother Where Art Thou?...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT