RECENSIE: Elder - Reflections Of A Floating World

Elder
recensie cijfer 2017-09-04 Holy shit! Wat een album!! Zo, dat is eruit en voor deze ene keer geven we onze mening alvast weer in de eerste regel van deze recensie. Want wat de stoner/doom/psych formatie Elder op hun vierde full length Reflections Of A Floating World laat horen is van grote klasse. Het is een album dat het meesterlijke debuutalbum van Amplifier (weet u nog?) en het evenzeer monumentale Blue Album van Baroness in herinnering roept.

Niet dat de vorige albums slecht waren, integendeel, maar dit is toch een plaat die Elder wel naar de next level moet brengen. Je moet er wel even voor gaan zitten, zes tracks met een gemiddelde lengte van tien minuten, maar de trip waarin de band je meezuigt laat zich uitbetalen. Alleen al in opener 'Sanctuary' vliegen de breaks, tempowisselingen, vette riffs en spacy stukken je om de oren. En Elder laat het bijna achteloos en op een volstrekt natuurlijke manier klinken. Fantastisch!

Of neem het meesterlijke 'Blind' waarin zware riffs ondersteund worden door een Hammond orgel en worden afgewisseld door gierende, harmonieuze (twin)solo's. 'The Falling Veil' opent Floydiaans, gaat er dan vandoor in de beste Thin Lizzy traditie, neemt dan een Rush wending om vervolgens prachtig tot rust en weer tot uitbarsting te komen. Het begin van 'Staving Off Truth' zou zo van King Crimson kunnen zijn voordat een monsterriff weer z'n intrede doet en overgaat in een jam-achtig middenstuk. Horen is geloven.

Enige 'dissonant' op Reflections Of A Floating World zou je 'Sonntag', een krautrockjam, kunnen noemen. Niet dat het nummer echt slecht is, maar het is lang niet zo afwisselend en het haalt de flow lichtjes uit het album. Beetje jammer, want het weerhoudt ons ervan om de volle mep aan dit geweldige album toe te kennen. Een die met gemak tot de betere albums van 2017 behoort.
Recensent:Mark Michels Artiest:Elder Label:Stickman Records
Cover Kevin Morby - City Music

Kevin Morby - City MusicVergelijkingen tussen Leonard Cohen, Bob Dylan en Kevin Morby worden vaak...

Cover Beach Fossils - Somersault

Beach Fossils - Somersault Het is lastig om het Amerikaanse Beach Fossils los te zien van DIIV, het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT