RECENSIE: Beth Ditto - Fake Sugar

Ditto
recensie cijfer 2017-11-06
Na het uiteenvallen van Gossip kon een soloalbum van zangeres / boegbeeld Beth Ditto niet uitblijven. De charismatische frontvrouw had het merendeel van de twaalf tracks die er op Fake Sugar terecht zijn gekomen al geschreven maar de bedoeling was aanvankelijk om die ooit eens te gebruiken voor een eventueel te verschijnen nieuw Gossip-album. Over het voortbestaan van de band werd al langer gespeculeerd maar enkele rigoureuze veranderingen in het leven van Ditto hebben aan al die twijfels nu definitief een einde gemaakt. Na een eerdere EP die ruim zes jaar geleden uitkwam en samenwerking met Simian Mobile Disco liet de bevallige zangeres al een andere kant van zichzelf horen en bewees zij met groot gemak ook buiten het ‘alternatieve rockcircuit’ overeind te kunnen blijven.

Fake Sugar bevat het beste van de twee werelden waartussen de muziek van Ditto zich al die tussenliggende jaren bevond. Het rauwe ongepolijste geluid van The Gossip-periode is weliswaar naar de achtergrond geschoven maar wanneer de krachtige uithalen van de zangeres in ‘Fire’ of in het opzwepende ‘We Could Run’ klinken, denken we met weemoed terug aan die memorabele optredens van de band in ons land tijdens festivals als Metropolis 2006 of Pinkpop 2010.

De sound van Beth Ditto solo in 2017 bevat dus zeker elementen uit dit muzikale verleden maar biedt daarnaast een breed palet aan klankkleuren waarin haar veelzijdigheid beter dan ooit tot uiting komt. Met een luistertrip die via de jaren sixties-soul en seventies-funk naar een hedendaags geluid leidt, komen er in een krappe veertig minuten maar liefst vijf decennia voorbij. Zo zijn de disco en rock innig verstrengeld tijdens ‘Do You Want Me To’ en klinkt in de indrukwekkende, aan de overleden Suicide-voorman Alan Vega opgedragen ode ‘Go Baby Go’ een mix van jaren tachtig-punk en elektro-pop. Voor de fans van het eerste uur zal een ballad als ‘Love In Real Life’ of het poppy ‘Lover’ best even wennen zijn, de smoezelige garage is vervangen door een glimmende danszaal, maar wie ooit nog twijfelde aan haar vocale kwaliteiten zal zich bij beluistering van het gevoelige ‘Clouds’ toch echt gewonnen moeten geven.

Alle ervaringen, dikwijls voornamelijk op het gebied van de liefde, en de vele indrukken die Beth Ditto de afgelopen jaren heeft opgedaan, hebben op Fake Sugar in ieder geval een mooi plekje gekregen. En nu maar hopen dat het vervolg niet zo lang op zich laat wachten.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Beth Ditto Label:Virgin Music
Cover Everything Everything - A Fever Dream

Everything Everything - A Fever DreamDe Engelse band Everything Everything heeft op hun vierde album bijna de...

Cover Rancid - Trouble Maker

Rancid - Trouble Maker Praktisch elke punkrocker kent Rancid . Zo weet, als het goed is, ook elke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT