RECENSIE: Allred & Broderick - Find The Ways

Allred
recensie cijfer 2017-07-13 De naam van de band zegt het al; Allred & Broderick is een samenwerking tussen multi-instrumentalist David Allred en muzikale duizendpoot Peter Broderick (zeer bekend in de neoklassieke wereld). Op Find The Ways zijn de heren van een aantal uitgangspunten uitgegaan: de muziek moest zo minimaal mogelijk klinken, live opgenomen worden in de studio en tekstueel op een bijna naïeve manier oproepen tot verbondenheid in deze moeilijke tijden.

In dit geval houdt het minimalisme in dat we hier enkel de staande bas van Allred, de viool van Broderick en hun twee matchende stemmen horen. En dat op een manier waardoor het lijkt of de heren bij je in de woonkamer een privéconcert geven en ontdaan van de vele toeters en bellen die zovele bands in de studio toepassen. Een kleine verademing eigenlijk en, met het tekstvel in de hand erbij, bijna een statement te noemen. Of een tegengeluid zo je wilt.

Op het mooie, a capella gezongen 'The Ways' hebben de heren het over "in the grand scheme we're all the same" en "so why don't we help each other more, we clearly could do it, but it's like we're at war with ourselves". Naïef ontwapenend eigenlijk en iets wat je zelden hoort. Het zal de liefhebbers van bijvoorbeeld Simon and Garfunkel zeker aanspreken. Of op opener 'Living On A Wire', wat klinkt als een folk traditional, waar de heren zeggen: "helping others in tiny little ways to help others help me help others in need". Prachtig toch?

En als het soms wat saai dreigt te worden, zoals in 'The Wise One', weten ze er altijd op het juiste moment weer een twist in te brengen. Zoals in dit geval de plots invallende bas van Allred die het een onverwachts dreigend sfeertje meegeeft. Twee instrumentale nummers zijn er ook. Het stemmige 'Two Otters' verrast ineens met een soort middeleeuws walsje. Ook 'Four Aspens' kent ontroerend vioolspel van Broderick.

Find The Ways is veelal een boeiende en moedige plaat. Het speelt op een uitdagende manier met conventies en laat hierdoor ondanks de duidelijke invloeden een vrij uniek geluid horen. De spontane manier van opnemen en het oprechte dromen over een mooie(re) wereld maken dit tot een intrigerend album.
Recensent:Mark Michels Artiest:Allred & Broderick Label:Erased Tapes Records / Konkurrent
Cover R. Stevie Moore & Jason Falkner - Make It Be

R. Stevie Moore & Jason Falkner - Make It BeTegenwoordig is het met de technologische mogelijkheden die ter beschikking...

Cover Chaz Bundick Meets The Matton 2 - Star Stuff

Chaz Bundick Meets The Matton 2 - Star Stuff Chaz Bundick, ook wel bekend als Toro Y Moi, is een van de grondleggers van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT