RECENSIE: Bry - Bry

Bry
recensie cijfer 2017-05-13 De schrijver van deze recensie heeft naast een brede muzikale interesse een zwak voor zorgvuldig in elkaar gesleutelde popliedjes. Met van die hooks die nog dagen in je hoofd rondhangen. Elk genre heeft ze, of je nu een verschrikkelijk commerciële dancetrack hoort, of als ondergetekende onlangs Deftones in de 013 bezoekt. Sommigen specialiseren zich in het maken van dit soort songs, denk aan Queen, The Beatles, Beach Boys, The Killers, Keane en Snow Patrol. Zeker die laatste drie doemen op wanneer je het debuutalbum van de singer-songwriter Brian O’ Reilly ofwel Bry beluistert. Logisch dat dit album bij Snow Patrol`s label Polar Patrol Publishing uit komt.

Bry staat vol met uptempo liedjes en ballads waar ondergetekende een zwak voor heeft. Vernieuwend? Nee. Opvallend? Ach. Het doel van de Ier is wel bijzonder. Bry wil in alle landen van de wereld optreden. Hiermee wist hij via social media de aandacht te trekken. De teller staat inmiddels op 65 van de 195 landen. Hij speelde voor tachtig mensen in Central Park, maar tourde ook als voorprogramma van Twenty One Pilots. Toch maakt dit niet dat je een zwak krijgt voor de muziek. Al klinkt Bry wel sympathiek. De productie is in handen van Greg Wells, die eerder al verantwoordelijk was voor One Republic`s ‘Apologize’ en Mika`s ‘Grace Kelly’. De productie klinkt dan ook helder, en ja daar is dat vieze woord; commercieel. Alle ingrediënten voor een perfecte popsound, want de stem van Bry doet ook nog denken aan die van Brandon Flowers en Tom Chaplin.

Toen Keane Hopes And Fears uitbracht, kopte Rolling Stone dat er meer hooks op stonden dan de gemiddelde popgroep in een hele carrière schrijft. Zo`n album is Bry ook. Door het slimme gebruik van de piano doet het album je niet alleen door de zang aan Keane denken. De Ier maakt in tegenstelling tot die Britten echter wel gebruik van de (akoestische) gitaar. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Hope You’re Listening’. Songs als ‘Care’, ‘Everything’ en ‘Don`t Go Alone’ vallen meer in het straatje van de The Killers.

De tien songs, zowel ballads als uptempo popsongs, hebben een goede hook en zijn hitgevoelig, er steken er echter een paar bovenuit. Zo is ‘You`re Life Over Mine’ het toppunt van een intelligent in elkaar gesleutelde poptrack. De aanloop naar het refrein is goed opgebouwd en tijdens het refrein zorgt een zorgvuldig geplaatst synthloopje voor een contrast dat de track net even naar een hoger plan tilt. We horen dit ook terug op het sterke ‘Disarm’. De thematiek leunt voornamelijk op de liefde voor die ‘ene’. ‘You`re Alright’ wijkt hier wat van af. De track is opgedragen aan Bry`s zus, die een paar jaar geleden kanker overwon. Een mooie, hoopgevende popsong.

Bry beschikt over het talent goede popsongs te schrijven. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Bry de hitlijsten zal bestormen. Het is alleen te hopen dat de singer-songwriter de kans krijgt om zijn eigen geluid te ontwikkelen, voordat een groot label zich er tegenaan bemoeit.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Bry Label:Universal
Cover JAYA - Happy With That

JAYA - Happy With That ”Met mijn Londense band JAYA heb ik een nieuwe EP opgenomen in Manchester” ....

Cover Jazzbanditt & Eva Scholten - Oxymorons & Contranymphs

Jazzbanditt & Eva Scholten - Oxymorons & Contranymphs Noorwegen en de andere Scandinavische landen hebben een rijke jazztraditie....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT