RECENSIE: Jamiroquai - Automaton

Jamiroquai
recensie cijfer 2017-05-24 Mooi om te zien, dat sommige muziek gelukkig nog steeds tijdloos blijkt. Neem nou Jamiroquai. In 1993 verscheen het debuutalbum Emergency On Planet Earth en anno 2017 blijkt het funky en groovende Jamiroquai nog altijd koning van de dansvloer. Eenmaal daar aangekomen is hij nooit meer vertrokken. Ondanks dat het zeven jaar rustig was rondom de band, is het ook nu weer ongekend swingend.

Zanger Jay Kay stortte zich afgelopen jaren in het vaderschap, wat in veel gevallen een hoop gevoeligheid oplevert in liedjes. Hier doet de Britse band gelukkig niet aan mee. Jay Kay zingt over de mensheid, die steeds meer technologie gebruikt in het dagelijkse leven. Noem het nog net geen klaagzang. Ditmaal het thema waar de zanger zich over kan opwinden, al dan niet op een heerlijk zomerse manier. Want Jamiroquai luidt je zomer vroegtijdig in, met beats, baslijntjes en elektronische geluiden die de nummers onweerstaanbaar funky maken. Het heerlijke baslijntje van ‘Nights Out In The Jungle’ als perfect voorbeeld hiervoor.

Toch zingt Jay Kay gelukkig ook over alledaagse dingen. Over liefdes, beeldschone vrouwen en verlangens. Verpakt in nummers als ‘Superfresh’, ‘Hot Property’ en openingstrack ‘Shake It On’, nummers die stuk voor stuk passen op de betere dansfeestjes. In een tijdperk waarin EDM haast een monopoly heeft op de dansvloer, blijft Jamiroquai haast zonder blikken of blozen overeind. Een groot bijkomend voordeel is dat de liveshows van de band vele male indrukwekkender en leuker zijn om te zien, dan de gemiddelde dj-set.

Een groot verschil met voorganger Rock Dust Light Star is de afwisseling in het album. Varieerde de voorganger uit 2010 met een aantal rustigere tracks, bevat de nieuwste langspeler toch veelal temponummers. Nergens wordt het eentonig, al zit de kracht van het album vooral in het begin. De minder dansbare titeltrack ‘Automaton’ is een pareltje, met eigenaardige soundeffects en pakkend refreintje. Eigenlijk het bekende recept voor een hit van Jamiroquai.

Zoals gezegd begint de zomer iets eerder dit jaar. Jamiroquai maakt met deze mini-comeback wederom indruk en doet waar het goed in is. Voor de een zal het een prima dansplaat zijn, de ander kan haast niet wachten om de barbecue tevoorschijn te halen. Koning hoofddeksel, alias space cowboy, Jay Kay zal ook op North Sea Jazz de heupjes loskrijgen. Dat de rest van de zomer minstens even mooi mag blijven. Het begin is in ieder geval goed.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:Jamiroquai Label:Virgin EMI
Charlotte

Charlotte O.C. - Careless PeopleDe in deze week 29 jaar oud geworden zangeres Charlotte O’Connor mag dan nu...

CWK

Cold War Kids - LA Divine Als je als band ruim tien jaar geleden je debuutalbum hebt uitgebracht, kan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT