RECENSIE: Ásgeir - Afterglow

Asgeir
recensie cijfer 2017-05-10 Na het uitkomen van zijn IJslandstalige debuutalbum Dýrð í dauðaþögn, werd Ásgeir geholpen door John Grant om deze in het Engels te vertalen. De uitkomst vormde In The Silence, waar hij veel meer aandacht voor kreeg dan voor de originele versie. Maar toch heeft het zingen in zijn moedertaal iets sfeervols, ook al kun je het niet verstaan. Nu is hij terug met Afterglow, het - bijna geheel - Engelstalige vervolg dat minder bombastisch klinkt dan het debuut. Toch blijft het herkenbaar en zijn er ook wat experimenten op het album te vinden. Zijn zang blijft ijzersterk.

Het album wordt ingeluid met veel piano, ’Afterglow’ is de wat rustigere, poëtische track. De hoge zang, meerstemmigheid en de opbouwende bombast door middel van percussie geeft het nummer veel gevoel. Het refrein is erg pakkend en je herkent het nummer makkelijk als één van Ásgeir. Er wordt ook wat geëxperimenteerd op het album. Zo hoor je in ‘Unbound’, ’Nothing’ en ‘I Know You Know’ haperende beats en verschillende soorten synths. Hij heeft zeker een stap gemaakt sinds zijn debuut. Toch blijft zijn accent en stem herkenbaar doorklinken en kan men stiekem een beetje verliefd worden op zijn Engelse uitspraak. Zo als bij ‘Here Comes The Wave In’, waar soms de bombast de zang iets overstemt, wat erg zonde is. De opbouw in deze track is erg fijn en laat veel emotie horen.

De IJslandse sfeer blijft terugkomen. Het galmende, zachte stemgeluid dat soms door meerdere stemmen ondersteund wordt, laat je bijna de ijzige wind voelen. Maar het heeft iets warms, iets vertrouwds. In ‘Fennir Yfir’, dat in het Engels gezongen is, hoor je dit duidelijk terug. Het neuriën, de viool en de beat, het is gewoon compleet. Hoewel er bijna geen IJslandstalige tracks op het album te vinden zijn, is ‘Hold’ dat wel. Het is anders, misschien zelfs beter. Doordat je niet weet wat hij zingt, krijgt het iets mysterieus en interessants. Je kunt zelfs net iets meer zijn gevoel horen, al heb je geen idee wat hij precies wil vertellen. Dat is erg knap.

Ásgeir is weer terug. En hoe. We horen wat herkenbare dingen terug, maar het is toch anders. Er staan veel Engelstalige nummers op Afterglow, wat het meer gangbaar maakt voor de luisteraars. Hoewel we het IJslands een beetje missen blijft het een geweldig album waar je dag in dag uit naar zou willen luisteren.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Ásgeir Label:One Little Indian Ltd
Cover King Sigh - One Might Wonder

King Sigh - One Might WonderAls recensent wordt het je soms gemakkelijk gemaakt. Ellenlange persinfo`s...

Cover The Jesus And Mary Chain - Damage And Joy

The Jesus And Mary Chain - Damage And Joy Damage And Joy is een korte samenvatting van de carrière van The Jesus...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT