RECENSIE: Beneath My Sins - Valkeries Of Modern Times

BMS
recensie cijfer 2017-05-12 Je wordt de laatste jaren dood gegooid met nieuwe bands en releases binnen het female fronted metal genre. Voor de leken onder ons: symfonische rock/metal met vrouwelijke vocalen. Uiteraard zijn er een aantal uitstekende groepen actief binnen dit genre, maar het gros komt jammer genoeg niet boven het gemiddelde uit en raakt al snel in de vergetelheid. Door de grote hoeveelheid aan bands in deze nichemarkt zie je soms als liefhebber door de bomen het bos niet meer. Ook het Franse Beneath My Sins doet nu een dappere poging om iets te betekenen binnen dit redelijk uitgekauwde genre.

Beneath My Sins is voortgekomen uit de groep Evolvent die twee albums en een tweetal EP’s uitbracht. Zangeres Emma Elvaston en gitarist Clément Botz zochten naar een nieuwe uitlaatklep die beter aansloot bij hun muzikale ambities en smaak. Na het uiteenvallen van Evolvent in 2015 werd samen met drummer Boris Devon en bassist Pascal Clifford Beneath My Sins opgericht. In maart van dit jaar verschijnt het debuut bij Painted Bass Records: Valkyries Of Modern Times. Elvaston is verantwoordelijk voor praktisch alle teksten en Botz voor de muziek; naast gitaar speelt hij ook klarinet, piano en ocarina (een soort fluit). Er is een heel blik aan gastmuzikanten opengetrokken. Het geheel is stevig maar absoluut niet hard en de gitaren zijn op een aantal uitzonderingen na behoorlijk braaf. De zang gaat fors de hoogte (te hoog soms) en dat klinkt niet altijd even lekker. De algehele sound is in orde, echter de elektronische drums schieten tekort. Waarom men niet met een gewoon drumstel de studio induikt blijft bij dit soort bands een raadsel.

Zoals zo vaak binnen dit genre wordt er afgetrapt met een intro: ‘Spread Your Wings’. Bombastisch en groots, zoals het hoort. Echter geen blijvertje. Een stuk beter wordt het met ‘From The Flames’ welke in 2016 als single - inclusief videoclip - werd uitgebracht. De track bevat fijn gitaarwerk en volop muzikaliteit; ook de gesproken teksten en koortjes zijn een puike toevoeging. Grunts zou je misschien niet verwachten maar ze komen toch voorbij. Het pakt goed uit in ‘Losing You Again’ maar ze zijn behoorlijk misplaatst in het iets te vrolijke folknummer ‘Dreams Shall Be Lived’. Het middenstuk is wat minder boeiend maar ‘My Rules’ verrast: een meer industriële sound met fraaie meerstemmige zangmelodieën en technische passages. Dat een intro wel degelijk iets kan toevoegen bewijst het viertal met het sfeervolle en muzikale ‘Fly Raven Fly’; een uitstekende catchy song met alle ingrediënten waardoor deze muziekstijl wel degelijk bestaansrecht heeft. De sobere maar fraaie afsluiter ‘Longing Is Still Alive’ inclusief strijkers, piano en akoestische gitaren mag er beslist zijn.

Valkyries Of Modern Times is al bij al een fijn debuut geworden. Een groot nadeel bij female fronted metal is dat het bombastisch en vol klinkt, maar tevens gekunsteld en daardoor een stuk minder levendig. Dat is bij Beneath My Sins niet anders; tja het zal de liefhebber trouwens worst wezen...
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Beneath My Sins Label:Painted Bass Records
Cover Ryan Adams - Prisoner

Ryan Adams - Prisoner Prisoner is alweer het zestiende album van rootsrocker Ryan Adams . In...

Cover Rag N Bone Man - Human

Rag'n'Bone Man - Human Vroeger werd de radioluisteraar meer dan eens op het verkeerde been gezet....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT