RECENSIE: Emily Jane White - They Moved In Shadow All Together

EJW
recensie cijfer 2016-05-02 Waar de meeste mensen uitkijken naar het licht van de zomer, heeft de Amerikaanse singer-songwriter Emily Jane White zich juist mee laten slepen in de duisternis van melancholische folk noir. Geïnspireerd door de openingszin van het boek Outer Dark, geschreven door Cormac McCarthy en door de gevolgen van trauma op het zelfbeeld van de mens, schreef Emily Jane White haar vijfde album: They Moved In Shadow All Together. Het Groninger Museum heeft haar een aantal jaar geleden uitgenodigd om de muziek bij een zelfgekozen schilderij uit de vaste collectie te verzorgen en het schilderij dat Emily Jane White koos, omschrijft haar muziek heel goed; ze koos Adelaar (29 VII 77) van Baselitz Georg uit 1977. Het schilderij bestaat uit een witte achtergrond met zwarte hoek en een donderblauw vlak, gemaakt doormiddel van lange halen. De donkere kleuren kunnen staan voor de donkere thema’s in haar muziek, terwijl het witte gedeelte laat zien dat haar nummers niet depressief zijn, maar eerder mysterieus. Als laatste zouden de vegen kunnen staan voor haar gothic melodieën. Van haar vijf platen is dit dan ook het meest duistere en orkestrale album. Dit zijn elementen die al eerder in haar muziek te vinden waren, met name op Blood/Lines, maar op They Moved In Shadow All Together staan ze op de voorgrond.

De akoestische gitaren op ‘Frozen Garden’ en ‘Pallid Eyes’ klinken nog licht, maar de teksten verraden de donkere thema’s die ten grondslag liggen aan de plaat. Op ‘Pallid Eyes’ werkt White’s stem hypnotiserend en haar gebruik van haar kopstem laat haar vroegere interesse in metal doorschijnen. Het effect van de klassieke zanglessen die ze nam tijdens het maken van They Moved In Shadow All Together, zijn hier ook in terug te horen. Dankzij deze lessen beschikt ze nu over een breder repertoire en hier heeft ze gelijk gebruik van gemaakt: op ‘Moulding’ en ‘The Black Dove’ experimenteert ze met een orkestraal geluid en meerstemmige koren van haar eigen stem. Tegelijkertijd zorgt de instrumentatie ervoor dat They Moved In Shadow All Together niet te zwaar en drukkend wordt, maar mysterieus blijft.

They Moved In Shadow All Together is haast een winterse plaat die een half jaar te laat uitkomt. Met gothic invloeden maakt Emily Jane White folk, een combinatie die niet veel voorkomt en moeilijk in balans te houden is. Ze weet de negatieve kanten van het leven te omschrijven en te erkennen zonder de luisteraar zwaarmoedig te maken. Helaas mist er af en toe een uithaal of ander verrassend element, dat zou de plaat uit de hypnose halen die langzaamaan omslaat in sleur.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Emily Jane White Label:Munich Records
Cover Ronald Snijders - The Nelson & Djosa Sessions

Ronald Snijders (muzikant) - The Nelson & Djosa Sessions Ronald Snijders wordt alom gezien als één van de beste fluitisten van...

Cover Highway Orange - Highway Orange EP

Highway Orange - Highway Orange EP Steeds meer bands kiezen ervoor om hun muziek in eigen beheer uit te brengen,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT