RECENSIE: DJ Mace - Fremdkunst: B-Beats and Soundscapes

DJ Mace - Fremdkunst
recensie cijfer 2007-03-11 Mensen uit Breda en omstreken zullen DJ Mace zeker kennen. Hij draaide en produceerde al veel in Brabant en nu levert de producer/dj Juggernaut Mace na het in 2002 verschenen Zarathustra zijn tweede soundscapes & beats album uit.

Het is een album met de passende titel Fremdkunst: B-Beats and soundscapes. De titel Fremdkunst komt allereerst duidelijk tot uiting in het hoesje van de CD. Een fraai vormgegeven kartonnen drieluik wat zo in de catalogus van Mo’ wax had gepast. Het hoesje creëert meteen een grote verwachting. En die verwachting blijkt niet tevergeefs. Zoals Mace zelf aangeeft is het een ”album vol futuristische en cinematografische soundscapes, superfunky beats, georkestreerde filmsnippets, soulvolle samples, scratches en cuts, vintage synth klanken en live gespeelde melodieën”. Een hele mond vol, maar de stijl blijkt dan ook niet in een enkel woord te omschrijven. DJ Mace heeft zich door een grote hoeveelheid muziek laten inspireren voor het maken van dit dit album waarvan breakbeats de ondergrond vormen. Van harde beats op 'Struggle for atari ', nachtclub zang op 'Ce soir ', bijna carnavaleske muziek op 'B-Boy Mardi Gras ' en electro in het nummer 'eardrumpopmusic ', het lijkt een vreemde combinatie, maar al deze stijlen zijn verwerkt in een cd.

Fremdkunst is een CD waaraan tevens een flink aantal gasten meegewerkt hebben. De meeste namen komen niet bekend voor (waaronder: Leonie, Lieve en Michel ), maar de namen Vindictiv en Optimus zijn al wat bekender (Mace, Vindictiv en Optimus vormen de groep Digheads). Samen hebben ze van dit album een waar meesterwerk gemaakt wat ondanks zijn vele stijlen niet bombastisch geworden is. Het is zoals de ondertitel soundscapes al min of meer aangeeft een heerlijk luisteralbum geworden, wat doet denken aan Endtroducing. De cd zet een heerlijke sfeer neer, als ware het de soundtrack van een film die je er zelf bij moet verzinnen. Een film die steeds anders zal zijn, waardoor de houdbaarheid van deze Fremdkunst enorm lang zal zijn. Al met al is het een geweldige cd die bij mij nog zeer vaak in de speler terecht zal komen om een heerlijke achtergrond te vormen. Liefhebbers van triphop en instrumentale hiphop doen er dan ook zeker goed aan dit album aan te schaffen.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:DJ Mace Label:Eigen Beheer
Basserk - 3-1

3-1 - Take a PictureWanneer je aan de sound van een op hol geslagen Fischerspooner of Goldfrapp,...

Booster - Mood for Speed

Booster - Mood for Speed “Vuige rock ’n Roll” . Dat is hoe het Noord-Hollandse Booster haar eigen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT