RECENSIE: Itasca - Open To Chance

Itasca
recensie cijfer 2016-11-10 De derde plaat van singer-songwriter Kayla Cohen heet Open To Chance. Onder de naam Itasca maakt ze al enige tijd muziek. Dit keer zijn er hulptroepen ingeschakeld in de vorm van Dave McPeters (basgitaar), Kacey Johansing (drums) en Whitney Johnson (viool). Dit album is het eerste werk dat Cohen met een band heeft uitgebracht. De folkplaat is kernachtig, ingetogen en uitgesproken authentiek.

De Amerikaan is zacht voor de oren. Denk Midlake, maar dan nog rustgevender. Melodieën die doen denken aan serene beekjes en kalme berglandschappen. De opener ‘Buddy’ voelt nog vrij groots aan door de aanwezigheid van drums en bijpassende instrumentatie. Dat is vergeleken met de rest van het album, want de rest is klaarblijkelijk geschreven door Kayla. Basgitaar en drums zijn voor de folkzangeres enkel afleidende factoren. Akkoorden en minimale instrumenten achtervolgen de fluwelen stem van Kayla alsof de muziek door een zacht briesje wordt meegenomen. Het is bloedmooi, maar vrij van spanning.

Uitzondering is ‘G.B.’, een lekkere uptempo track dat wat weg heeft van country, die gepast ergens halverwege op de schijf staat. ‘Carousel’ is een heerlijk ontspanningsnummer, de pianopartij gecombineerd met een verdwaalde slidegitaar is een schot in de roos. Toegegeven, je moet ervoor in de stemming zijn, want de details openbaren zich alleen in volle concentratie. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, want het album is totaal niet bloedstollend.

Open To Chance is echt een traditionele plaat. Mocht je hart harder kloppen van acid-folk en muziek zonder populaire fratsen dan is dit een echte aanrader. Door de juiste trackkeuze luistert het goed weg en het is bij vlagen hypnotiserend mooi. Dit is zo’n typische plaat die je in van die cliché Spotify playlists hoort. Bak koffie erbij, luie zondag of een doodgewone boswandeling met een koptelefoon op. Jij weet in ieder geval welke soundtrack erbij past.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Itasca Label:Konkurrent
Black marble

Black Marble - It`s ImmaterialMet galmende en zware baslijnen neemt de Amerikaan Chris Stewarts, beter...

Ian Sweet

Ian Sweet - Shapeshifter De uit Boston afkomstige band Ian Sweet komt uit de underground scene en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT