RECENSIE: Sleepers' Reign - King Into Delight

Sleeper`s Reign
recensie cijfer 2016-11-15 Vier jaar zat er voor het Belgische Sleepers’ Reign tussen het winnen van de publieksprijs in de Humo’s Rock Rally en het uitbrengen van het debuutalbum King Into Delight. In de tussentijd bracht de groep, die inmiddels is uitgegroeid tot een kwartet, nog wel de single ‘Four Dots’ uit, maar daarna werd het rustig. De tussenliggende periode benutte de band om te schaven aan het bestaande materiaal en aan het schrijven van nieuwe nummers. De stijl van de groep is te omschrijven als ongrijpbare indie-elektro met een experimenteel randje.

Bij de eerste draaibeurt wordt de luisteraar behoorlijk op het verkeerde been gezet. Het album begint namelijk met het opgewekte nummer ‘9000 Years’, dat echter niet representatief is voor de rest van de plaat die donkerder, dromeriger en experimenteler klinkt. Die overige nummers zijn complexer van aard en hebben meer gelaagdheid. Dankzij de heldere productie van Justin Gerrish -die eerder werkte met Vampire Weekend en de Strokes- komen die songs goed tot hun recht. Door de gelaagde opbouw komt de schoonheid en de hoge kwaliteit van de liedjes bij iedere beluistering steeds meer naar voren. En ondanks het feit dat de band lang heeft geschaafd aan de nummers, is het geluid warm en klinkt het album gelukkig niet over-geproduceerd. In de muzikale begeleiding vormen toetsen een belangrijke bouwsteen. Daarbij worden deze bijgestaan door vette baspartijen en afwisselend scherpe gitaarrifs, violen en akoestische gitaren. Hierdoor klinkt Sleepers’ Reign als een mix van Deus, Balthazar, Alt-J en Yeahsayer met enkele vleugjes Human League en New Order. Daaraan voegt de band duidelijk zijn eigen identiteit toe in de vorm van een dromerige sfeer. Niet voor niets betekent Sleepers’ Reign dan ook ‘het rijk der slapers’.

Vanwege de hoge kwaliteit van de nummers zijn er nauwelijks echte hoogtepunten te noemen. Toch springen het driegende ‘Leafhunter’, het sterk afwisselende ‘POV R’ en het dromerige ‘His Handmade Son’ net iets boven de andere liedjes uit. Ook het liefelijke ‘Sirlia’ valt op, maar dan vooral vanwege de korte duur van het nummer.

De melancholische en soms cryptische teksten gaan over de verschillende aspecten van het volwassen worden en de emoties die daarbij komen kijken, zoals onzekerheid en frustratie. Deze teksten worden mooi gedragen door zanger Lukas Hermans die daarbij moeiteloos lijkt over te schakelen van een falsetstem naar meer soulvolle klanken.

Met King Into Delight heeft Sleepers’ Reign een sterk debuutalbum afgeleverd, dat kan worden omschreven als een echte groeidiamant die per draaibeurt steeds meer van zijn schoonheid prijsgeeft. België lijkt met het viertal uit Herentals opnieuw een goede band rijker. Dit album smaakt in ieder geval zeker naar meer, waarbij we ditmaal hopelijk niet weer vier jaar hoeven te wachten op een vervolg.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Sleepers' Reign Label:Pias
Cover The K - Burning Pattern Etiquette

The K. - Burning Pattern EtiquetteHet is een herkenbaar en frustrerend fenomeen onder mensen die veel...

Hydrogen

Hydrogen Sea - In Dreams In Dreams is het debuut van het Belgische duo Hydrogen Sea . Naast dat PJ...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT