RECENSIE: Jake Bugg - On My One

Bugg
recensie cijfer 2016-12-05 Jake Bugg behoeft nauwelijks introductie. In oktober 2012 debuteerde hij als 18-jarige met zijn eerste album, waarmee hij grote indruk maakte. Een jaar later volgde Shangri-la, geproduceerd door Rick Rubin, met meer rockinvloeden. Meer veelzijdigheid dus, maar (ten onterechte) minder waardering, onder andere ingegeven door gerezen twijfels over zijn authenticiteit en sociale integriteit.

Voor zijn derde album besloot Bugg de regie zelf in handen te nemen. Behalve alle liedjes te schrijven en de meeste instrumenten zelf in te spelen, heeft hij ook het album grotendeels zelf geproduceerd. Mocht het anders zijn gelopen en Bugg meer betrokkenheid van anderen had toegestaan, zou hem wellicht de kritiek die volgde bespaard zijn gebleven.

Op 17 juni kwam On My One uit, en de recensies waren niet mals. Het toonaangevende Pitchfork schreef zelfs: “Jake Bugg turns in one of the most baffling collections of music in recent memory”. Dit is een overdreven statement, er valt best wel wat te genieten op deze plaat. Maar Bugg maakt het wel lastig voor de luisteraar door het gebrek aan samenhang. Dat hij na zijn debuut besluit om op het tweede album zijn akoestische geluid meer af te wisselen met de elektrische gitaar (hoezo Dylan ?) is te begrijpen en voegt iets toe. Op On My One blijft hij echter nauwelijks meer trouw aan de stijl waarmee hij zijn roem vergaarde. Pop, rock, rap, soul, country, het komt allemaal voorbij.

Jake Bugg is nog maar 22 jaar oud. De tragiek van de sterke niet te overtreffen eerste plaat, dat kennen vele voorgangers. Wellicht zal Bugg gedacht hebben dat vernieuwing het antwoord is. Maar wat doe je als dat niet goed uitpakt? Zijn fans van het eerste uur weten het wel. We zullen zien.
Recensent:Michiel van den Dorpel Artiest:Jake Bugg Label:Virgin Music
Cover Beaty Heart - Till The Bomb

Beaty Heart - Till The Tomb Beaty Heart is de naam van vier multi-instrumentalisten uit Londen die ons...

Cover St. Tropez - St. Tropez

St. Tropez - St. Tropez Even was er het mysterie rondom de band St. Tropez , maar dat duurde niet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT