RECENSIE: Kyla Brox - Throw Away Your Blues

brox
recensie cijfer 2016-08-08 Wanneer je ouders, broers en zussen allemaal met muziek bezig zijn is het natuurlijk logisch dat je daar, al dan niet gewild, automatisch bij betrokken wordt. Kyla Brox vormt daarop geen uitzondering en daarom was het allesbehalve vreemd dat zij al op heel jonge leeftijd met haar vader Victor, een vermaarde Britse bluesmuzikant die ooit door zowel Tina Turner als Jimi Hendrix als hun favoriete blanke blueszanger werd bestempeld, op het podium stond als achtergrondzangeres. Vader Brox werkte met de allergrootste muzikanten uit de Britse bluesscene en treedt ook nog steeds op, dus dochter Kyla had daarom een uitstekende leerschool. Uiteraard raakte zij ook verliefd op een muzikant met wie zij inmiddels is getrouwd. Samen met haar echtgenoot Danny Blomeley heeft ze Throw Away Your Blues gemaakt. Een album dat al veel eerder zou zijn verschenen maar het krijgen van twee kinderen deed alles anders verlopen. Zo zit er dus zeven jaar tussen Grey Sky Blue en de dit voorjaar verschenen opvolger.

De tijd dat de 36-jarige Brox een rol op de achtergrond vervulde is dus verleden tijd. Bij de albumpresentatie in Londen was het deze keer haar vader die een, weliswaar indrukwekkende bijrol vervulde. Nu mag zijn dochter, overigens al meerdere albums lang, de hoofdrol vervullen. Kyla vervult deze rol met verve. Ze heeft een vol en donker stemgeluid met een groot bereik. Op het nieuwe album staat ook alles in het teken van haar stem. De begeleiding is is minimaal maar uiterst functioneel waardoor haar warme vocalen er probleemloos bovenuit komen. Het is voornamelijk blues met soms een soulrandje of een country-tintje. Het is in ieder geval zeer ontspannen tot stand gekomen. Muziek ook om bij te relaxen of om te beluisteren in de late uurtjes. Het is tevens het enige verwijt wat je Brox en haar muzikanten zou kunnen maken, het is allemaal wat braaf en je zou haar toch graag eens voluit horen gaan. Het eerdergenoemde bereik is er wel degelijk maar wordt vrijwel nergens volledig benut. Het voordeel is daarentegen dat de nuances in de muziek behouden blijven en in het geval van een zangeres als Kyla Brox is dat een prima bijkomstigheid. Het klinkt ook allemaal loepzuiver en glashelder. Wat dat geluid betreft is er een leuk feitje te melden want enig speurwerk leert dat er hier een connectie bestaat met ons kikkerlandje. Het album is namelijk opgenomen in de studio van Jan Kisjes en dat in Dalfsen staat. Hoewel ze daar in alle rust heeft kunnen werken schijnt de hele klus binnen no-time geklaard te zijn. Alles bleek gewoon te kloppen. Kyla Brox zal met haar band in het najaar weer terugkeren naar Nederland.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Kyla Brox Label:Cadiz Music
Cover Schnauzer Radio Orchestra - Robot Cocktail Party

Schnauzer Radio Orchestra - Robot Cocktail PartyHet zal misschien wat moeilijk blijken, maar doe voor de grap eens een poging...

Reed

Eli 'Paperboy' Reed - My Way Home Wat was het schrikken twee jaar terug, toen Eli ‘Paperboy’ Reed , een van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT