RECENSIE: The Urban Voodoo Machine - Pipe & Slippers Man

Pipe Slipper
recensie cijfer 2014-08-21 In de persinfo van het vorig jaar september verschenen compilatiealbum Rare Gumbo viel te lezen dat The Urban Voodoo Machine later die maand met een nieuw album zou komen. Rare Gumbo was eigenlijk een zoethouder gevuld met b-kantjes, songs van EP`s, live werk en ander obscuur materiaal. Het nieuwe album Love, Drink & Death staat gepland voor september 2014 en in januari slingerde de band als voorproefje ‘Help Me Jesus’ (met bluesgitarist Wilko Johnson) alvast de markt op. Inmiddels is er ook de drie tracks tellende EP Pipe & Slippers Man.

Als je de titel van de EP mag geloven zijn de ruige, vuige, met Bourbon doordrenkte dagen in de nachtclub voorbij. Tijd voor een schommelstoel op de veranda, slippertjes, krantje en natuurlijk een vers gestopte pijp. Al eerder bewees The Urban Voodoo Machine dat ze prima in staat zijn om een sfeer neer te zetten en ook op de titeltrack krijgt de band het weer voor elkaar. Gesteund door het uitgebreide instrumentarium weet The Urban Voodoo Machine je het gevoel te geven dat je zelf naast die uitgebluste man op de veranda zit. Een goede verhalende track die opgesierd wordt door een brommende Sousafoon, een rustig tokkelende banjo, een schrapend wasbord, een solerende mandoline, een speelse saxofoon en natuurlijk die gruizige stem van Paul-Ronney Angel.

Toch blijkt op ‘Jimmy Cuba’ dat de veelzijdige band niet definitief voor de rust kiest. De dampende Latin rock ‘n’ roll is zo goed als instrumentaal en lijkt een broertje van de klassieker ‘Tequila’ (The Champs). De band toont zich wederom van vele markten thuis. ‘Jimmy Cuba’ is zo`n typische track die zich een tijd in je geheugen weet te nestelen.

De EP sluit af met het volledig instrumentale ‘Last Dance Of The Silver Wolf’ dat ook al op Rare Gumbo te vinden was. In 2009 verscheen het als B-kant van de single ‘Orphan`s Lament’. Het is een meeslepende track die uitermate geschikt is als soundtrack. Je kunt je echter afvragen of het de moeite waard is om het voor de derde keer op een schijfje te zetten.

Als het eerder uitgebrachte ‘Help Me Jesus’ en Pipe & Slippers Man de leidraad vormen voor wat we kunnen verwachten op Love, Drink & Death, dan mag duidelijk zijn dat The Urban Voodoo Machine ditmaal meer de nadruk legt op de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Minder gypsy en meer blues, rock ‘n’ roll en country dus. Kom maar op met die plaat!
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Urban Voodoo Machine Label:Cadiz Music
Cover 50 Cent - Animal Ambition: An Untamed Desire To Win

50 Cent - Animal Ambition: An Untamed Desire To Win 50 Cent , de gerenommeerde rapper, brengt met Animal Ambition zijn vijfde...

Cover Brian Setzer - Rockabilly Riot: All Original

Brian Setzer - Rockabilly Riot: All Original Met het stampende Rockabilly Riot! All Original probeert Brian Setzer het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT