RECENSIE: Pete Philly & Perquisite - Remindstate

Pete Philly - Remindstate
recensie cijfer 2007-01-31 Elke liefhebber van Nederlandse muziek zal op zijn minst gehoord hebben van Pete Philly and Perquisite. In 2005 wonnen zij de Zilveren Harp en hun album Mindstate is de hemel in geprezen. Sinds 2005 is er echter geen nieuw materiaal verschenen van het duo. Tijd dus voor iets nieuws dus, menigeen keek dan ook reikhalzend uit naar het album Remindstate. Ik noem het hier expres niet het “nieuwe” album Remindstate, want zoals de toevoeging “Re” al aangeeft is het album een remix versie van het overbekende album Mindstate. Nou ben ik over het algemeen geen fan van remixen, als een remix namelijk beter zou zijn als het origineel dan was het nummer wel in die versie uitgebracht. Pete Philly and Perquisite hebben hun album echter laten remixen door mensen waardoor ze geïnspireerd worden en vice versa. Dit zijn niet de minste mensen en deze namen maken het in feite al mogelijk om een album aan te schaffen zonder er ook maar een enkele noot van gehoord te hebben. Klinkende namen als C-mon and Kypski, Seiji (Bugs in the Attic) , het Metropole orkest en Laidback Luke hebben allen een nummer onder handen genomen.

De eerste 7 nummers lijkt het remix album echter weinig nieuws toe te voegen. Nummers liggen zo dicht bij het origineel dat je echt weer de cd Mindstate erbij moet halen om te geloven dat je echt nieuw materiaal aan het luisteren bent. De remixende artiesten lijken teveel naar Mindstate geluisterd te hebben om met iets echt nieuws op de proppen te komen. Pas met de C-mon and Kypski remix van 'Respect' krijg je een nummer voorgeschoteld waarbij de remix iets toevoegt aan het origineel. De gitaren en echte drums maken je ineens wakker uit de loomheid waarin de cd dreigt te geraken. Het volgende nummer, de Laidback Luke versie van 'Cocksure', maakt een definitief einde aan de loomheid. Wat komt er uit deze mix een energie, niet te geloven! Het Metropole Orkest laat het nummer 'Conflicted' ook echt vernieuwd klinken en ineens valt op dat niet alleen de muziek, maar ook de rap op sommige stukken opnieuw opgenomen is. Een ander nummer wat opvalt is de DJ PCM remix van 'Cheeky', de gitaar en trompet geven het nummer een heerlijk Spaanse klank die bijdraagt aan de sfeer van het nummer. Gelukkig hebben ze op deze cd de 3 minuten stilte gevolgd door een “humoristisch stukje muziek” achterwege gelaten en schrik je jezelf niet rot na afloop van het laatste nummer 'Amazed'.

Al met al lijkt het erop dat de heren Pete Philly and Perquisite misschien nog wel een betere cd afgeleverd hebben dan het origineel. In het eerste deel van de cd is, al dan niet bewust, de sfeer van het origineel erin gebleven en de nummers die het tweede deel van de cd vormen zorgen voor een ontzettende variatie in stijlen zonder afbreuk te doen aan het origineel. De samenwerkende artiesten zorgen voor meer variatie in stijl. Hoewel Mindstate uiteraard wel blijk gaf van een achtergrondkennis van vele muzieksoorten is Remindstate minder eentonig geworden. Iets wat al te samen een ontzettende prestatie genoemd kan worden, temeer omdat er zo uitgekeken werd naar deze cd. Veel mensen zullen dan ook gigantisch benieuwd gemaakt zijn naar de dit voorjaar te verschijnen nieuwe cd.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Pete Philly & Perquisite Label:Anti / Epitaph
Norah Jones - Not Too Late

Norah Jones - Not Too LateSlechts 27 jaar oud en nu al ruim 30 miljoen albums verkocht. De carrière van...

Dominici - Trilogy

Dominici - O3 A Trilogy - Part II Dream Theater is zonder twijfel de bekendste en misschien wel de beste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT