RECENSIE: Izaline Calister - Rayo Di Lus

Calister
recensie cijfer 2016-08-03 De van oorsprong Curaçaose zangeres Izaline Calister nam al zeven albums op. Eerdere platen leverden de zangeres al een Edison op. Op haar achtste album Rayo Di Lus, wat je ruwweg kan vertalen als zonnestraal, hoor je een mix van jazz, samba en Caribische ritmes. De gehele plaat is gezongen in het Papiamentu, de lokale taal van de ABC-eilanden. De elektronische band KiT en het muzikale gezelschap Buleria uit Bonaire leveren een gastbijdrage aan Rayo Di Lus.

Calister bevindt zich aangenaam op de balans tussen zomerse ritmes en meer jazzy uitvoeringen. ‘Aaaah’ is aan het begin een catchy zomersingle. Izaline Calister vult de coupletten echter met een heerlijk jazzy gevoel aan. De minimale begeleiding van sambabal en gitaar ondersteund haar voortreffelijk. Deze balans maakt het liedje aangenaam vrolijk stemmend. Naarmate het nummer vordert duiken er meer elektronische effecten op. Dat gebeurt vaker. ‘Mi Welita’ is een echt elektronisch nummer. Het liedje heeft daardoor de levendigheid die ook bands als Bomba Estero kenmerken. Gelukkig lukt het Izaline Calister ook hier om het kalme gevoel te bewaren.

Het meest bijzondere nummer is ‘Kade Be’. Het liedje is een vertaling naar het Papiamentu van Willeke Alberti’s ‘Telkens Weer’. Verrassend genoeg blijkt dit moeiteloos te kunnen. Het resultaat is een bijna fluisterend liedje dat zonder twijfel het hoogtepunt van de plaat vormt.

Izaline Calister heeft met Rayo Di Lus een prima plaat uitgebracht. De zangeres doet hier het meeste denken aan Flavio Coelho; een zangeres die Braziliaanse ritmes mixt met modernere geluiden. Calister doet hetzelfde voortreffelijk door de muziek van de Caribische eilanden, Venezuela en Nederland te mixen. Ze past daarmee goed binnen een nieuwe generatie Zuid-Amerikaanse muzikanten en het maakt Rayo Di Lus een zomerse plaat. Dankzij de swingende roots van Calister is de balans tussen jazzy luistermuziek en dansbare ritmes goed gevonden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Izaline Calister Label:Incrowd Entertainment
Cover Mark Pontin Group - Textures

Mark Pontin Group - TexturesDit kwartet uit Wales, aangevoerd door gitarist/zanger Mark Pontin, brengt...

Cover Plants And Animals - Waltzed In From The Rumbling

Plants And Animals - Waltzed In From The Rumbling Het in 2004 opgerichte indierocktrio uit Montreal, Plants And Animals ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT