RECENSIE: Mark Pontin Group - Textures

MPG
recensie cijfer 2016-07-27 Dit kwartet uit Wales, aangevoerd door gitarist/zanger Mark Pontin, brengt haar tweede langspeler uit na het zeer goed ontvangen Days Of Destiny uit 2013. Walter Trout noemde dit viertal eerder al ”a kickin’ band”. Met andere woorden: een band om serieus rekening mee te houden. De Mark Pontin Group bestaat verder uit Alun Waters op bas en backing vocals; Dafydd Davies op drums en Mark’s vrouw Ayesha speelt keyboards en verzorgt backing vocals. Zoals we allemaal weten is het vaak verdomd lastig gebleken om het niveau van een goed debuut te evenaren, laat staan te overstijgen. Dit is slechts voor weinig bands weggelegd. Het kost een aantal luisterbeurten maar dan overtreft Textures alle verwachtingen. Wat een klasse plaat! Het gaat qua stijlen alle kanten op, maar dat is juist ook de kracht. De term bluesrock doet de band echt tekort. Het enige smetje is dat het geheel daardoor wat onsamenhangend overkomt, maar gelukkig zijn de songs zo goed dat het eigenlijk niet eens storend is.

Pontin is een uitstekend songwriter en heeft Textures zelf geproduceerd. Maar de belangrijkste elementen zijn toch zijn mooie stem en vooral zijn kwaliteiten als gitarist. Luister maar eens naar het bluesy ‘Rising Up Before the Dawn’ inclusief een fraaie twee minuten durende gitaarsolo. ‘Good Stuff’ is een wat meer funky track en ademt een zomers sfeertje met eveneens een gitaarsolo van jewelste. Halverwege valt ‘In The Middle’ op met een instrumentaal intermezzo dat bol staat van muzikaal vakmanschap. Naast het gitaarwerk valt op hoe goed de gehele band is. Drummer Davies steelt hier de show als ook in de knallende progrock openingstrack ‘Outside Inside’. Bluesrock is vertegenwoordigd met de nummers ‘Delirious’ en het meeslepende ‘The Sea’. Maar de groep gaat nog verder: van mooie doordachte pop (‘Change’); naar vunzige rock (‘Three Days’); tot de bescheiden akoestische track (‘Going Home’). Net als je denkt dat het niet veel beter kan worden, komt aan het eind van het album het absolute hoogtepunt: het bijna veertien en een halve minuut durende tweeluik ‘Three Wishes Part 1 & 2’. Het begint ingetogen maar verderop laat het viertal zich helemaal gaan. Mooie zanglijnen en teksten zetten je als luisteraar aan tot meezingen als je hoort hoe Pontin zijn drie wensen formuleert: ”so I’m wishing for a promised land, wishing for a guiding hand, wishing for a masterplan inside of me”.

Textures wordt na elke luisterbeurt beter. Het is zeer spijtig om te zien dat er alleen UK tourdata gepland staan. Mark Pontin Group verdient een plek in alle Europese concertzalen. Als hij dan toch een keer in de buurt komt: ga dat zien! En anders gaan we met zijn allen naar Wales. Tot die tijd draaien we Textures helemaal grijs.
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Mark Pontin Group Label:Sonic Angel
Cover Orange Maplewood - Sorry

Orange Maplewood - SorryIn 2014 hoorden we voor het eerst van Orange Maplewood , toen brachten ze...

Cover Izaline Calister - Rayo Di Lus

Izaline Calister - Rayo Di Lus De van oorsprong Curaçaose zangeres Izaline Calister nam al zeven albums...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT