RECENSIE: Izaline Calister - Kandela

Cover Izaline Calister - Kandela
recensie cijfer 2012-11-18 De ster van Izaline Calister lijkt nog steeds rijzende te zijn. Waar haar albums in het verleden bij elke nieuwe release steeds een stap vooruit waren, werd haar vijfde album Speransa bekroond met een Edison in de categorie wereldmuziek. Het lijkt de ultieme bekroning voor iemand die al jaren structureel bezig is om, in combinatie met vele samenwerkingen met diverse Nederlandse artiesten, het genre naar een breder publiek te brengen.

Op Kandela vervult Calister een diep gekoesterde wens om de Latijnse Diva in zichzelf wakker te schudden. Omdat haar roots op Curaçao liggen en veel mensen daar een combinatie van Spaans en Papiamento spreken, lijkt dit haar op het lijf geschreven. Het hele album ademt van begin tot eind Caribische, tropische sferen alsof je aan een fijn strand de meest exotische cocktails aan het nuttigen bent. Alle instrumenten, van houten xylofoon tot accordeon en Spaanse gitaar, klinken kraakhelder. En Izaline zingt heerlijk zwoel en fijn over deze zomerse klanken heen.

Het vervelende is echter, dat het geheel hierdoor een beetje zoet overkomt en rustig voortkabbelt, zonder dat je echt iets bijblijft. Opener ‘Aniversario’ heeft nog net dat beetje pit waardoor het een lekker swingend nummer is. Het ”Lalalalai, lalalalalai” helpt daar ook flink aan mee, maar ‘Damelo Aqui’ zet een té brave toon neer, waar het album niet meer los van lijkt te kunnen komen, hoe mooi gearrangeerd de liedjes op Kandela dan ook mogen zijn. ‘Sosegá Ta Mihó’ is hierin, samen met ‘Pirata Di Amor’ eigenlijk het toppunt. Het zijn vooral nette, degelijke songs die op de achtergrond niet storend zijn, maar nergens excelleren. Wellicht dat een iets rauwere productie daarvoor had kunnen zorgen. Het meest in het oog springend nummer is ‘Sírkulo’, een samenwerkingsverband met Fresku, dat oorspronkelijk als ‘Cirkels’ op het tweede album van de rapper staat. Voor Kandela is het vertaald naar het Papiamento en dat pakt erg sterk uit. De rustige Spaanse gitaar en accordeon geven het nummer een goede vibe, waarover Calister en Fresku een erg mooi duo vormen. Het is misschien veelzeggend voor het album dat juist dit nummer voor de spannendste momenten zorgt.

Het voelt een beetje raar, om zo’n zomers album uit te brengen als het klimaat het er niet naar is. Dat mag natuurlijk geen argument zijn om een plaat negatief te beoordelen, maar een erg sterke zet is het ook niet. En dan de albumcover, ook al niet zo’n heel erg gelukkige keuze; zeker niet in vergelijking met haar vorige cd’s. Nee, Izaline Calister is wel eens beter in vorm geweest. Kandela is een op en top tropisch en zwoel album geworden dat slechts één echt spannend moment kent. En dat is voor iemand met de status van Calister gewoon te weinig.
Recensent:Siem Deutz Artiest:Izaline Calister Label:Coast To Coast
Cover Green Day - ¡Uno!

Green Day - iUno!De Amerikaanse punkrockband Green Day heeft inmiddels een behoorlijk lange...

Cover White Cowbell Oklahoma - Buenas Nachas

White Cowbell Oklahoma - Buenas Nachas Hoewel ze al toe zijn aan hun vierde album, is White Cowbell Oklahoma nog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT