RECENSIE: Alessia Cara - Know It All

Cara
recensie cijfer 2016-05-11 Alessia Cara is een 19-jarige singer-songwriter met Canadese en Italiaanse roots. De soulvolle artiest presenteert zichzelf als het rebelse buitenbeentje en is inmiddels bekend van haar single ‘Here’, een nummer dat door Cara zelf ook wel het ”anti-party themalied” wordt genoemd. Nog niet zo lang geleden vergaarde de artiest kijkers op Youtube met een verscheidenheid aan covers. In 2015 kreeg Cara een platencontract aangeboden bij Def Jam, onderdeel van het grotere Universal. Haar carrière maakte sindsdien een vliegende start met ‘Here’ en werd verder gepromoot door MTV, waar Cara als push-artiest van de maand verscheen. Nu is het echter hoog tijd om haar debuutalbum Know-it-all op de proef te stellen. Is Alessia Cara daadwerkelijk een waardige vertegenwoordiger van de ‘outlaws’ onder ons?

Know-it-all brengt herkenbare gevoelens naar voren in cynische teksten met een charme die zonder twijfel opvalt. “We make our own rules, our own room, no bias here, let ‘em sell what they are selling, there are no buyers here”, zingt de artiest in het nummer ‘Wild Things’, een typisch voorbeeld van de outsider reputatie die Cara lijkt te omarmen. Vaak spreekt Cara van een ”we” of ”you”, waardoor veel nummers al snel de vorm krijgen van een soort anthem voor buitenstaanders. Toch ontbreekt romance ook niet op het album. In ‘I’m Yours’ zingt Cara over een thema waar al veel over geschreven is: een gebroken hart, iets waar ieder meisje (maar ook jongen natuurlijk) op den duur wel wat cynisch van wordt. De artiest zingt over het vinden van nieuwe liefde en de moeilijkheden die het met zich meebrengt. ”How dare you march into my heart?”, luiden enkele woorden. De clichéfactor in ‘I’m Yours’ is hoog, maar Cara weet het met zulke charme te brengen dat het eigenlijk niet eens stoort. Verder staan er op het album aardig wat aanstekelijke nummers: ‘Overdose’ en ‘Outlaws’ waarvan de hook lekker blijft hangen, maar ook de melodieën uit ‘Seventeen’ zullen je bij blijven. Ten slotte staan er natuurlijk ook ballads zoals ‘Stars’ op, waar genoeg tieners bij weg kunnen zwijmelen.

Know-it-all is een briljante combinatie van prettige vocals, cynische maar charmerende teksten en hedendaagse beats. De tracklist vormt een mooi geheel, en Cara maakt haar woorden waar door op haar eigen muzikale manier op te komen voor de ‘outlaws’. Het enige probleem is eigenlijk exact dat cynische, die ironie. Cara zal ondanks haar rebelse attitude als popartiest benaderd worden, en buitenstaanders vertegenwoordigen vanuit de popindustrie? Díe contradictie zal Alessia Cara gegarandeerd in de weg komen te staan.
Recensent:Regina Bakker Artiest:Alessia Cara Label:Def Jam
Cover The 1975 - I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It

The 1975 - I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful... The 1975 ,het kwartet uit Manchester dat voor een verrassing zorgde met hun...

FEBO

Orgaanklap - Panic! At The FEBO Voor wie nog nooit van Orgaanklap gehoord heeft is dit wellicht een zeer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT