RECENSIE: Jeff Lynne`s ELO - Alone In The Universe

ELO
recensie cijfer 2015-12-18 De 67-jarige componist, multi-instrumentalist en zanger Jeff Lynne zit nooit stil. De levende legende stal in de jaren zeventig menig rockhart met zijn poprockband Electric Light Orchestra en wist als producer succesvol samen te werken met onder meer leden van The Beatles. Nu is het genie Lynne terug om namens ELO een nieuw album uit te brengen: Alone In The Universe. De perfectionistische muzikant maakte de plaat alleen, wat niet enkel terug te lezen is in de titel van het album; de bandnaam is vanaf heden namelijk omgedoopt tot Jeff Lynne’s ELO.

Alone In The Universe grijpt terug naar het verleden van Jeff Lynne en voert de luisteraar daarbij mee naar de jaren ’70. Albumopener ‘When I Was A Boy’ zet daarbij de toon voor het gehele album: verwacht warme muziek met goede hooks. Lynne bouwt nummers rondom zijn herhalende akkoordschema’s die veelal in middentempo worden gespeeld, aangevuld met melodieuze zangharmonieën en subtiel gebruik van snaarinstrumenten. Wel wordt snel duidelijk dat er geen ‘gekkigheid’, zoals we van oude ELO-platen gewend zijn, hoorbaar zal zijn.

Zo volgen de tracks ‘Love And Rain’, ‘The Sun Will Shine On You’, ‘All My Life’ en ‘I’m Leaving You’ eenzelfde ietwat eenvoudig productieproces. Wel geeft dit de nummers een welkom gevoel van melancholie mee. Opvallende tracks zijn onder meer het uptempo ‘Dirty To The Bone’ en ‘When The Night Comes’, dat rust op een reggaesfeertje. Lynne weet deze nummers zijn eigen herkenbare geluid mee te geven: het is te horen dat de artiest al jaren meedraait in het produceren en schrijven van nummers uit diverse muziekstijlen.

Jeff is op zijn sterkst als hij de luisteraar verrast. ‘Ain’t It A Drag’ en het disco gestuurde nummer ‘One Step At A Time’ zijn hier de sterkste voorbeelden van en grijpen terug naar het succesvolle verleden van de artiest rondom hits zoals ‘Hold On Tight’. Het album sluit met de sterke titeltrack ‘Alone In The Universe’. Bezitters van de deluxe-editie krijgen nog twee verrassende bonustracks voorgeschoteld: het rockabilly ‘Fault Line’ en ‘Blue’.

Alone In The Universe voldoet aan de verwachtingen van een nieuw Electric Light Orchestra-album. De vele synthesizergeluiden en zangharmonieën brengen de luisteraar terug naar de hoogtijdagen van de popgroep. Het creëren van een melancholisch gevoel staat hierbij aan de basis. Een aantal verrassende tracks behoeden het album van eentonigheid, dat door het soloschrijfwerk af en toe naar voren dreigt te komen.
Recensent:Niel Verstegen Artiest:Jeff Lynne`s ELO Label:Sony Music Entertainment
Cover Elvis Presley - If I Can Dream

Elvis Presley - If I Can DreamIn een poging om aan de gigantische wereldwijde vraag te voldoen, bracht het...

Cover Dave Gahan - Angels & Ghosts

Dave Gahan - Angels & Ghosts Het productieduo Rich Machin en Ian Glover bracht al een aantal platen onder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT