RECENSIE: Kraantje Pappie - Crane

Cover Kraantje Pappie - Crane
recensie cijfer 2012-02-09 Nieuwe beloftes in de rapwereld komen en gaan tegenwoordig ongeveer even snel als rages op het speelplein. De naam van de momenteel beste rapper van Nederland is Kraantje Pappie. Voor degene die niet op de hoogte is, deze rapper komt uit Groningen. De herkomst van zijn naam Kraantje Pappie wordt echter steeds schemeriger. Tijdens een interview in ‘De Wereld Draait door’ vertelde Kraantje dat hij een moedervlek heeft die wel wat weg had van die artiestennaam en hij toonde vervolgens trots zijn verse tatoeage. Zo weet hij elk interview weer een leuke anekdote te verzinnen en dat vormt zo een ontzettend mooie running gag

Van zijn EP “Boulimia” was ondergetekende niet heel erg onder de indruk. De zoveelste rapper, geen speciale beats, geen teksten die ergens bovenuitstaken en een redelijk normale stem. Zo bezien is Kraantje geen artiest die bleef hangen. De raps van Kraantje Pappie zijn echter flink verbeterd en deze vooruitgang is waarschijnlijk het resultaat van hard werken en veel bezig zijn met muziek. Maar gezien zijn verleden als 2-voudig Nederlands junioren kampioen judo zal dat doorzetten hem niet vreemd zijn.

Het zal overigens geen toeval zijn dat zijn stijl hier en daar wat weg heeft van de rapstijl van labelgenoot Spacekees. Het label Noah’s Ark heeft de capaciteit om goede namen achter de knoppen te krijgen. Zo werd Önder bijgestaan door FS Green en kan Jiggy Djé zelf altijd rekenen op de medewerking van Terilekst. Kraantje Pappie heeft voor zijn debuutplaat Cranede hulp gekregen van stadsgenoten Noisia. Dat dit niet prominent op de hoes wordt vermeld, net als op de debuutplaat van Önder is niet terecht. De heren van Noisia zijn namelijk in grote mate verantwoordelijk voor het geluid van dit mooie Groningse product. Noisia weet op Crane namelijk met een mengsel van drum ’n bass en dubstep beats te creëren die uniek zijn voor de huidige hiphopscene.

De hitsingle “Waar Is Kraan” is een duidelijk voorbeeld van die geslaagde samenwerking. Snelle beats en een ontzettend snel rappende Crane. Naast de single is ook het nummer “Wat Nou Als Het Lukt” een van de betere nummers op deze cd. In dit nummer spreekt hij zijn moeder toe, omdat ze zich zoals alle moeders druk maakte over de ongewisse toekomst van haar zoon. Ook met de ballad “Beter Samen” weet hij zich te redden zonder dat het te zoetsappig wordt. Tegenover deze voor rappers haast verplichte nummers zet Kraantje Pappie om het geheel wat meer evenwicht te geven enkele wat meer humoristische nummers in zoals “Zijn Rug Stinkt” en “Booty Call”. Zo bezien maakt hij de belofte van next best rapper eigenlijk gewoon waar. Toch is er ook nog wel een minpunt aan te halen betreffende deze cd. Vocaal is Kraantje Pappie dan wel gegroeid, tekstueel is het gemiddeld genomen nog steeds erg mager. Afgezien van enkele spitsvondige stukken is Crane als totaal niet diepgaand. Feesten, een liedje voor mams, vriendin en dan heb je de onderwerpen wel gehad. Maargoed het gaat hier over muziek, geen rocketscience. Kraantje werkt hard, weet me fantastisch te vermaken en verdient het daarom dat mensen zich op de hoogte stellen van wat Crane aan moois te bieden heeft.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Kraantje Pappie Label:Noah\'s Ark
Cover Sly & Robbie - Blackwood Dub

Sly & Robbie - Blackwood DubHet CV van het Jamaicaanse reggaeproducersduo Sly & Robbie , bestaande...

Cover Everlast - Songs of the Ungrateful Living

Everlast - Songs of the Ungrateful Living De grootste hit van Everlast met zijn groep ‘House of Pain’ stamt uit 1992...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT