RECENSIE: Soak - Before We Forgot How To Dream

SOAK
recensie cijfer 2015-09-25 De Ierse singer-songwriter Bridie Monds-Watson, bekend als Soak, is nog erg jong. Op dertienjarige leeftijd pakte zij de gitaar op. Nu is ze negentien jaar en haar debuutalbum Before We Forgot How To Dream is een meer dan volwassen klinkend werk. Haar dromerige popmuziek heeft raakvlakken met indie en folk. Het heeft dezelfde persoonlijke en fragiele sfeer die we kennen van artiesten als Bon Iver en Ásgeir. Toch gaat de vergelijking niet helemaal op, Bridie heeft nu al haar eigen sound.

Na de vrijwel nietszeggende intro ‘mybrain’ trapt ze de plaat af met haar bekendste nummer: ‘B a noBody’. Haar hoge fluwelen stem en de donkere popbegeleiding zorgt voor een unieke combinatie. De track opent met gitaarspel en een lichte begeleiding op keyboard. Langzaam worden er instrumenten toegevoegd, waardoor het nummer aan het einde onverwacht vol klinkt. De kracht van dit nummer zit in de herkenbare melodieën die Bridie mooi weet over te brengen. Op ‘Sea Creature’ is hetzelfde aan de hand, wederom een zacht nummer met een memorabele melodielijn.

Vooral de bijzondere stem van Bridie maakt de meeste songs een stuk interessanter. ‘Hailstones Don’tHurt’ en ‘Oh Brother’ zijn naast de eerder genoemde tracks erg sterk. Een beklemmende stemming houdt je bij beide werken vast en laat je niet meer los. De overige stukken van het album missen vaak een bijzonder kenmerk. ‘Wait’ bijvoorbeeld is erg standaard. Een gitaar, piano en een stem. Qua sfeer doet het hetzelfde als op de voorgaande nummers. Een aardig resultaat, maar niet baanbrekend.

De tracks zijn herkenbaar omdat ze vanuit een persoonlijk perspectief zijn geschreven. Mocht je van dit genre houden is er eigenlijk geen reden om het aan je voorbij te laten gaan. Ze heeft voor haar leeftijd een rijk album afgeleverd. Het debuut mag dan maar een paar echte treffers bevatten, ze laat wel zien dat zij enorm veel potentie bezit. Live wordt ze bijgestaan door onder andere leden van Villagers.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Soak Label:Rough Trade Records
Pappie

Kraantje Pappie - Guardian Van De Real ShitUit het niets komt Kraantje Pappie ineens met drie albums aanzetten. Als...

Cover Francois van Coke - Francois Van Coke

Francois van Coke - Francois Van Coke Fokofpolisiekar is een invloedrijke punkband in de Zuid-Afrikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT