RECENSIE: Tigercats - Mysteries

Tigercats
recensie cijfer 2015-05-05 De Londense indieband Tigercats is behoorlijk actief. In drie jaar tijd bracht de groep, die inmiddels is uitgegroeid tot een vijftal, zijn tweede plaat Mysteries uit, terwijl ook nog eens intensief werd getourd.

Waar voorganger Isle Of Dogs vooral erg vrolijk en stuiterig was en nog sterk deed denken aan een band als Two Door Cinema Club, is de nieuwe plaat een stuk gebalanceerder. Nog steeds vormen de catchy gitaarrifjes de centrale spil in de nummers. Maar de overige instrumenten zoals piano, steeldrums, synthesizer en viool zijn daar ditmaal veel subtieler omheen gebouwd. Nieuw is de toevoeging van Paul Brains, die voorheen in Allo Darlin’ zat, op tweede gitaar. Extra element op deze cd vormen de blazers gespeeld door Terry Edward van de band Tindersticks, waardoor een meer soulvol geluid ontstaat.

Het album begint lekker mellow en fris dankzij een fluit en blazers in ‘Junior Champion’, waarna het tempo in ‘Laura And Cesar’ nog iets verder teruggaat. In ‘King Of Vic’ gaat het tempo omhoog door de opzwepende drums en gitaar, waarmee dit nummer één van de hoogtepunten van de plaat is. Daarna volgen afwisselend meer emotionele, luchtige of opzwepende nummers. Bijzonder is dat vrijwel alle liedjes van een kwalitatief hoog niveau zijn. De eerste single ‘Driving In The Back Seat’ en ‘So Haunted’ springen daar vanwege hun frisheid en energie nog iets bovenuit. Alleen op ‘Wendy And Lisa’ lijkt de magie tussen de bandleden niet helemaal te werken, waarmee dit nummer het minst interessant is van het album.

De teksten gaan voornamelijk over liefde, dromen en teleurstellingen en worden mooi gedragen door de stem van zanger Duncan Barrett, die regelmatig wordt bijgestaan door de lieflijke stem van toetseniste Laura Kovic. Laura neemt zelfs een paar keer de leadzang voor haar rekening. Tezamen of afzonderlijk weten ze telkens de juiste sfeer aan de nummers toe te voegen, emotioneel variërend van dromerig tot scherp.

Mysteries is al met al een hele pure, evenwichtige en toch sprankelende plaat, waarmee Tigercats aantoont volwassener te zijn geworden zonder de frisheid te verliezen. Daarmee heeft de groep duidelijk zijn eigen plaats in het volle en brede indielandschap weten te bemachtigen en klinkt de band nu vooral als zichzelf.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Tigercats Label:Fortuna Pop!
Cover Death And Vanilla - To Where The Wild Things Are...

Death And Vanilla - To Where The Wild Things AreDood en vanille. Een naar begrip en een heerlijke geur of smaak. Ze staan...

Cover The Chemistry Experiment - Gongs Played By Voices

The Chemistry Experiment - Gongs Played By Voices Het is weer eens wat anders, deze nieuwe plaat van The Chemistry Experiment...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT