RECENSIE: Jesus Volt - In-Stereo

Jesus Volt - In Stereo
recensie cijfer 2006-11-08 Jesus Volt is een vrij jonge Franse band en is niet bepaald een bluesband zoals ik mij als bluesliefhebber een bluesband voorstel. In 1998 zag de band het levenslicht en reeds in 2002 werd de band al uitgeroepen tot beste Franse bluesgroep, wat in Frankrijk toch gezien wordt als een toonaangevende onderscheiding. Deze groep vraagt in elk geval om een bijzonder ruimdenkend idee over blues.

Eigenlijk zijn de Fransen niet in een categorie te plaatsen, maar als ik dan toch enkele genres moet noemen, kom ik al snel op new wave, punk/rock, funk en blues uit. Het geheel wordt daarbij nog eens ruimschoots overgoten met een sausje van allerhande psychedelische geluidseffecten. Volgens hun eigen informatie willen ze ook helemaal niet in een genre-gerelateerd hokje geduwd worden maar gaan ze liever voor de echte vibraties, het spirituele en het doordringen tot in de ziel van de luisteraar.

Ik moet eerlijk bekennen niet meteen tot in het diepste van mijn ziel geraakt te zijn door deze viermansformatie. Toch na een aantal keren luisteren krijg je steeds meer waardering voor dit grensverleggende muziekstuk, dat geproduceerd is door de Australiër Tony Cohen. Cohen heeft in het verleden Nick Cave en de reeds overleden Michael Hutchence ook al eens begeleidt.

Eentonig is het allernieuwste schijfje In Stereo allerminst. De instrumentkeuze is in een aantal nummers enorm gedurfd en soms wordt met het grootste gemak een stevige rhythmgitaar en een stuwende bas op de achtergrond vergezeld door een schel klinkend trompetje a la Miles Davis. Heerlijk! Ook de combinatie van de geluidseffecten van DJ Cook, een bluesharp en de trompet is een niet alledaagse mix. Neem daarbij de doordringende en stoere stem van zanger Lord Tracy en je blijft als luisteraar van het eerste tot het laatste nummer geboeid door deze cd.

Conclusie: Jesus Volt heeft met dit derde album een puik stukje werk afgeleverd. Het duurt misschien even voordat de kwaliteit van deze cd tot je doordringt, maar eenmaal gegrepen, laat hij je niet meer los en kwalificeer ik de cd als muziek voor fijnproevers. Ik zou zeggen oordeel zelf.
Recensent:Bert Reinders Artiest:Jesus Volt Label:Fairwoord Music
Satellite7 - Like Pavlov

Satellite7 - Like Pavlov to a DogSatellite 7 won, zoals bekend, in 2002 de Grote Prijs van Nederland. Het jaar...

Missy Elliot - Respect M.E.

Missy Elliot - Respect M.E. Zoals elk jaar staan er in de aanloop naar de feestdagen een groot aantal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT