RECENSIE: Siskiyou - Nervous

Siskiyou
recensie cijfer 2015-02-20 Na een afwezigheid van vier jaar is Colin Huebert (ex-Great Lake Swimmers) weer terug met zijn eigen band Siskiyou. Het was een periode waarin Huebert bijna onafgebroken last had van chronische oorpijn, paranoïde gedachtes een flinke dosis insomnia. Op Nervous, zijn derde album als Siskiyou, sluipen deze gevoelens logischerwijs overal door het album heen. Zoals zo vaak blijkt ook hier weer dat zodra het persoonlijk heel slecht gaat met een muzikant, de creatieve hoogtepunten bereikt worden.

Op Nervouskrijgt Huebert zoals altijd hulp van zijn vaste partner Erik Arnesen (ook ex-Great Lake Swimmers), maar ook van Shaun Watt en Peter Carruthers, plus een hele lijst aan bevriende muzikanten met daarbij onder andere Colin Stetson (Arcade Fire, Bon Iver) en Owen Pallett, misschien wel de meest bekende moderne componist ter wereld. Beide leveren normaal gesproken sterke bijdrages op alles waar ze aan meewerken en Nervous is hierbij zeker geen uitzondering. De saxofoon van Stetson neemt buitenaardse vormen aan op ‘Violent Motion Pictures’, één van de sterkste nummers op het album. De strijkarrangementen van Pallett zijn overal door het album heen te horen, maar nemen de voorgrond op ‘Babylonian Productivities’. Het mag inmiddels niet meer verrassend zijn, maar de pracht van Pallet’s producties blijft elke keer weer opvallend.

Maar vergis je niet, dit is Huebert’s show. Hij heeft een dichtgepakt geheel gecreëerd dat zich bij elke luisterbeurt weer een stukje verder openbaart. ‘Bank Accounts And Dollar Bills (Give Peace A Chance)’ is (ondanks dat het de titel heeft van een late Lennon-track) een door Bowie-achtige glam-folktrack, een stijl die hij op Nervous vaker aanhaalt om zijn normaal zo fluisterende en ingehouden zangstem extra impact mee te geven. Titelnummer ‘Nervous’ komt ook tot de kern van het album (en Huebert’s situatie). ”I’m trying to relax” heeft nog nooit zo vermoeid en emotioneel geklonken als hier.

Tegen de tijd dat de korte pianoballade ‘Falling Down The Stairs’ het album afsluit is “Everything is just f*cked inside the head” alles wat Huebert nog te zeggen heeft. Het is te hopen dat hij deze periode inmiddels achter zich heeft kunnen laten. Volgens de oude wetten van de karma balanceert alles zich uit, en het leven van Huebert kan hierin als voorbeeld dienen. Op het moment dat hij persoonlijk in een diep dal zit, bereikt hij met Nervous nieuwe creatieve hoogtepunten.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Siskiyou Label:Constellation
Cover Viet Cong - Viet Cong

Viet Cong - Viet CongMet de EP Cassette wekt Viet Cong in 2014 de interesse van menig...

Cover Stam1na - SLK

Stam1na - SLK Wat een raar brabbeltaaltje is dat Fins toch, Er is werkelijk geen chocola...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT