RECENSIE: Eric Chenaux - Skullsplitter

Eric CH
recensie cijfer 2015-03-23 Eric Chenaux komt in 2015 weer met een nieuw experimenteel album, deze keer genaamd Skullsplitter. Op dit album probeert Eric het woord chaos van een negatief naar een positief woord te transformeren. Dat lukt hem bijna.

Chenaux bracht in 2012 het album Guitar & Voice uit, waarop hij zijn techniek liet zien en zijn visie op muziek. Op dit album liet hij horen dat hij een geweldige stem heeft, die menig zanger zou willen hebben, en dat hij een andere kijk heeft op de wereld dan de meeste mensen. Zijn muziek bracht je in een trans, luister je naar dat album dan weet je niet meer waar je bent. Muzikaal, een mooi verhaal gecombineerd met zijn eigen zweverige stem. Hogere sferen, dat is misschien wel een betere bewoording voor de stijl die deze gitarist op dit album had.

Deze man gebruikt voor zijn albums alleen zijn gitaar, met niet alleen pedalen om zijn effecten te creëeren, maar op het album Skullsplitter gebruikt hij zelfs fysiek bewegende speakers en over de top gebruik van gain en gates. Dat zorgt er ook voor dat op het hele album bijna geen enkel geluid hetzelfde is en dat heeft iets artistieks. Maar het zorgt er niet voor dat er logica, saamhorigheid of enig verhaal in dit album zit.

Dit soort experimentele muziek moet worden vergeleken met kunst, moderne kunst om precies te zijn. Het gaat om de expressie, het gevoel dat een bepaald beeld of kunstwerk oproept bij de bewonderaar en in dit geval bij de luisteraar van het album. Bij dit album dat Chenaux ons voorschoteld is dat chaos, maar een chaos in hogere sferen. Een onsamenhangende chaos van geluid en zang, die elkaar niet ondersteunen maar elk hun eigen ding doen. Chaos van geluiden en tonen die met opzet niet zuiver zijn en geen duidelijke lijn volgen.

Al met al brengt Chenaux wederom zijn prachtige stemgeluid, maar gaat hij in vergelijking met zijn vorige album net een tikkeltje te ver met zijn experiment. Met zo’n titel is dat hoogstwaarschijnlijk de bedoeling. Wat dat betreft petje af voor Eric Chenaux. Voor de toekomstige luisteraar: wees dus gewaarschuwd, dit album doet zijn titel eer aan.
Recensent:Vincent van Heun Artiest:Eric Chenaux Label:Konkurrent
Cover Poets of the Fall - Jealous Gods

Poets of the Fall - Jealeous Gods Poets Of The Fall is ontstaan nadat een vriend een gedicht gaf met de vraag...

Cover Michna - Thousand Thursdays

Michna - Thousand Thursdays Zeven jaar heeft het geduurd voordat Adrian Yin Michna, een vervolg op Magic...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT