RECENSIE: Bastille - VS. - Other People`s Heartaches Part. III

Bastille
recensie cijfer 2014-12-29 Dilemma. Ga je verder op het pad van alternatieve rockgroep, of buig je voor je populariteit bij het jonge vrouwelijke geslacht. De Londense groep Bastille lijkt voor dat laatste gezwikt. Twee jaar na hun laatste mixtape, brengt het viertal een nieuwe uit. En dat ligt in de lijn van hun laatst noemenswaardig wapenfeit, de mashup ‘Of The Night’. Verwacht weinig gitaren, veel computereffecten en samenwerkingen met een allegaartje aan artiesten.

En op het eerste zicht is dat lijstje niet onaardig. HAIM, Skunk Anansie en Mnek aan de zijde van zanger Dan Smith. Jammer genoeg is de rekensom in dit geval niet 1 + 1 = 3. Ieders specifieke eigenheid verdwijnt in het kluwen van de moderne technologie, autotune is schering en inslag. Finaal krijg je het gevoel dat de muzikale inbreng van de artiesten tot een absoluut minimum beperkt is, maar dat de platenbazen de lakens uitdeelden. Ze hebben allen hun waarde voor de muziek al bewezen, maar hier slaan ze de bal volledig mis.

Het begint al bij het begin. Een aangenaam arrangement van het Gemma Quartet en Smith die zingt “Your voice is a weapon, and we’ll do with it what we can.” Een paradox, want zijn stem is computergestuurd. Het wordt gevolgd door een zeer braaf nummer met de meiden van HAIM. Het veert een tikkeltje op tijdens de refreinen en zakt dan als een pudding in elkaar. Je hoort de mogelijkheden, maar die worden niet ten volle gebruikt en dat beperkt zich niet enkel tot dit nummer. Het is de rode draad door het album.

Bij ‘The Driver’ zien we ons wel desolaat over de A2 rijden, maar dat is ook maar een matig hoogtepunt. Warempel steken we onze handen in de lucht met ‘Torn Apart’, maar steken we ze al even snel terug in onze broekzakken als GRADES zijn rapmonoloog inzet. Een samenwerking met Pitbull had zeker niet misstaan op het album.

Save the best for last, want daar horen we de Bastille die we kennen van Bad Blood. Hier klopt de rekensom wel. Hier hoor je dat vele kleintjes, één grote kunnen maken. Het lichtpuntje naar toekomstig werk? Hopen dat het geen mixtape zal zijn. Een beleefdheidsapplausje zit er voor ons nog wel in, de hordes pubermeisjes op de eerste rij zullen zich echter onverminderd voor Bastille laten horen.
Recensent:Maarten Kreijkamp Artiest:Bastille Label:Virgin Music
Cover Afterpartees - Glitter Lizard

Afterpartees - Glitter LizardBest knap, met slechts één grote release (de 7” First/Last ) een...

Cover Katzenjammer - Rockland

Katzenjammer - Rockland Het hoge Noorden, met zijn schitterende landschappen is vaak een oase van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT