RECENSIE: Various - The Art Of McCartney

Artney
recensie cijfer 2014-12-19 Verzamelalbum The Art Of McCartney is net wat meer speciaal dan je op het eerst gezicht zou zeggen. Covers van Paul McCartney en The Beatles in het bijzonder, zijn er namelijk genoeg gemaakt. Voor dit project draafde een hele rits aan artiesten op om, samen met de vaste band van McCartney, de nummers in een nieuw jasje te hijsen. The Cure stond hiervoor, voor het eerst in zes jaar, weer in een studio muziek te maken.

Daarbij zijn er verrassend weinig oudgedienden. De plaat vormt een duidelijk afspiegeling van de complete popgeschiedenis. Zo levert popband Owl City een bijdrage, maar vallen ook Def Leppard en Willie Nelson te ontdekken. Laatstgenoemde vertolkt ‘Yesterday’ heerlijk mijn zijn traditionele country snik. Mooi is de accordeon die er doorheen klinkt. Net zo aangenaam is het gevoel dat bluesman BB King aan ‘On The Way’ weet mee te geven.

Een ander hoogtepunt wordt bereikt door Billy Joel. Hij voorziet ‘Live And Let Die’ van een heerlijk rauw randje. Dankzij de pure achtergrondvocalen die ertegen in gaan sluit alles goed op elkaar aan. In schrille tegenstelling staat het jazzy geluid van ‘Blue Bird’ dat vertolkt wordt door Corinne Bailey Rae. Heerlijk neuriend bezingt zij het nummer. Dat geeft een zomers gevoel.

Op The Art Of McCartney wordt wederom bewezen hoe sterk en veelzijdig de nummers van Paul McCartney zijn. Zowel de harde rockers als oude bluesmannen en jazzy popzangeressen weten er allemaal voortreffelijke nummers van te maken. Dat zorgt er wel voor dat The Art Of McCartney wat onsamenhangend is. De muzikale tegenstellingen tussen Def Leppard, Bob Dylan en Owl City zijn simpelweg te groot om binnen het tijdsbestek van twee cd’s overbrugt te worden. Dat maakt The Art Of McCartney een prachtig eerbetoon dat als geheel echter niet snel aangezet zal worden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:V2 Records
Cover Wallace Vanborn - The Orb We Absorb

Wallace Vanborn - The Orb We AbsorbHet gaat de Gentse rockformatie Wallace Vanborn behoorlijk voor de wind. Op...

Cover Reverse Cowgirls - Bucking

Reverse Cowgirls - Bucking Het uit Groningen afkomstige Reverse Cowgirls bestaat uit Harry Kingma,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT