RECENSIE: Wildbirds & Peacedrums - Rhythm

Wildbirds
recensie cijfer 2014-11-06 Soms dekt de titel van een plaat volledig de lading van de nummers die erop staan. Bij Rhythm van het Zweedse echtpaar Wildbirds & Peacedrums omschrijft het enkele woordje in de titel perfect de negen nummers die het telt. Drummer en percussionist Andreas Weliin, die ook bij FIRE! Orchestra speelt, en zijn vrouw, zangeres Mariam Wallentin, gaan op deze plaat dan ook terug naar het begin van hun bestaan als duo en laten alles enkel om percussie en zang draaien. Het resultaat is inderdaad een experimentele, jazzy plaat, die bol staat van de gevarieerde ritmes.

Dit betekent ook dat het, mede door het experimentele karakter, geen makkelijke kost is die iedereen zal behagen. Sterker nog, je moet zeker de percussie kunnen waarderen, die prominent in ieder nummer te horen is. Wanneer dat het geval is, valt er wel genoeg te genieten, door het gevarieerde karakter van de composities. Wallentin is een prima zangeres, gezegend met een krachtige stem, die goed raad weet met al die ritmes. Ondanks de minimale middelen, krijgen de nummers een eigen karakter. Zo zit ‘The Unreal Vs. The Real’ boordevol soul, is ‘The Offbeat’ swingend en het mooie ‘Soft Wind, Soft Death’ krijgt een Afrikaanse feel/i> mee, versterkt door de meerstemmige zang.

In veel nummers, lijken zang en percussie, tegen elkaar in te gaan of kronkelen speels om elkaar heen. Luister maar eens naar ‘Keep Some Hope’ waar Wallentin rustig zingt over een nerveus ritme en het zo soulvol weet te laten klinken. Voor de percussie worden naast drums allerhande middelen ingezet inclusief electronica, wat weer ten goede komt aan de variatie. Werliin gaat hierbij creatief te werk waarbij hij vooral een soort breakbeats ritmes speelt, waardoor het vaak tribal-achtig gaat klinken. Het klinkt allemaal erg interessant, hoewel het nooit echt dansbaar wordt, maar dat lijkt ook niet de opzet van het duo.

Voor de liefhebber is Rhythm een boeiende plaat, waarin genoeg te ontdekken valt. Het duo Wallentin en Weliin zijn daarvoor creatief en experimenteel te werk gegaan en weten met minimale middelen een interessant geluid neer te zetten. Het is daardoor niet echt een plaat geworden om bij een feestje eens lekker op te swingen of tijdens een etentje als achtergrondmuziek op te zetten. Je moet er echt voor gaan zitten om het geheel tot je door te laten dringen, zodat de muziek volledig tot zijn recht komt.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Wildbirds & Peacedrums Label:Leaf Label
Cover This Will Destroy You - Another Language

This Will Destroy You - Another Language This Will Destroy You beschikt over een sound die niemand omver zal blazen....

Cover Future Old People Are Wizards - Faux Paw

Future Old People Are Wizards - Faux Paw Uit België komt een drietal dat zich duidelijk tot doel heeft gesteld om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT