RECENSIE: Pissed Jeans - Shallow

Pissed Jeans
recensie cijfer 2014-11-08 “I’m always so full of cum, never run out even once, and I say: Hey man, don’t touch that stuff, you know it’s just not right! I’m always so full of cum and it makes my brain get really numb.” Het kan niet anders dan dat de formatie Pissed Jeans in deze constante staat verkeerd. Dat is namelijk de enige verklaring die te geven is voor de chaos die ze op de wereld los laten met hun vijfde en nieuwe album Shallow. Waar mening muziekliefhebber bij de bandnaam alleen al één wenkbrauw omhoog zal trekken, gaan er twee omhoog bij het beluisteren van de muziek en een compleet voorhoofd bij het meelezen van de songteksten. De aangehaalde quote is namelijk een regel uit het nummer ‘Ashamed Of My Cum’ van de nieuwe plaat. Enfin, het moge duidelijk zijn dat ze niet slechts één tik van de molen hebben gehad, maar dat de molen daar zelf ook achter aan kwam.

Sommige bands zijn er op uit om komisch bevonden te worden met zulke teksten, maar Pissed Jeans niet. Pissed Jeans is namelijk een verward jongetje. Verward met zijn geaardheid (‘Closet Marine’), verward met zijn gezondheid (‘I’m Sick’), verward met de meisjes (‘Boring Girls’) of zelfs verward met zijn eigen persoon (‘Ugly Twin’ en ‘I Broke My Own Heart’). Muzikaal resulteert dat in een product dat ook klinkt als een verward jongetje, waarbij moeilijk vast te pinnen is wat de rode draad hierin is. Om er toch een genre op te plakken komt de rauwe jaren ’80 hardcore-punk het dichtste in de buurt, voorzien van een chaotisch jasje. Opener ‘I’m Sick’ bijvoorbeeld is een hoop overstuurd en vals gitaarwerk met een drumpartij die daar een knoop in probeert te leggen, waarbij zanger Matt Korvette ook echt klinkt alsof hij ziek is. Met zijn valse gekrijs maakt hij het plaatje compleet.

Opvolger ‘Boring Girls’ klinkt daarentegen wat meer gestroomlijnd en zelfs eentonig om zodoende de teksten kracht bij te zetten. Een gegeven dat ze zeer goed toepassen op de overige nummers. Zo heeft afsluiter ‘Wachovia’ de regel: “At Wachovia the lights never go out”, iets wat zeer sterk naar voren komt in de oneindige drum en bass-loop die door de muzikale wirwar heen walst. Alle sterke elementen van de plaat komen hier nogmaals in terug. Hoewel ze enerzijds klinken als één grote improvisatieshow, geeft een tweede luisterbeurt inzicht in het idee dat ze verdomd goed weten wat ze doen. Het is emotie in de rauwste en puurste vorm, zonder dat ze op wat voor manier dan ook om de hete brei heen draaien. Zodoende is het niet aantrekkelijk voor iedereen, maar dat is juist de charme van Shallow, dat verre van oppervlakkig is.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Pissed Jeans Label:Subpop
Choices

'S' - Cool ChoicesJennifer Lauren Ghetto, of Jenn Ghetto zoals ze dagelijks door het leven gaat...

Cover Various - A Full Time Hobby 10th Anniversary Compilation

Various - A Full Time Hobby 10th Anniversary Compilation Het platenlabel Full Time Hobby werd in 2004 opgericht door Nigel Adams en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT