RECENSIE: Heidi Happy - Golden Heart

Heidi Happy
recensie cijfer 2014-12-09 Naast kaas en chocolade maken Zwitsers ook muziek. Hoewel Zwitserse albums een minder groot exportproduct zijn dan de traditionele symbolen van het Alpenland, bewijst Heidi Happy dat ook de muziek kan smaken. Golden Heart is een vangnet voor haar alle kanten uitschietende pop-ideeën. Het niveau houdt gelijke tred met het landschap van haar thuisland: er zijn hoge toppen en diepe dalen.

Om met de dalen te beginnen; naar het einde van het album toe etaleert Heidi Happy haar talenkennis. Waar ze zich in eerste instantie voornamelijk uitdrukt in het Engels, maken een Duitstalig nummer en twee in het Frans gezongen liedjes een allegaartje van Golden Heart. Daarnaast vindt er met ‘Whistle Song’ een grove onderbreking plaats. Het draaiorgeldeuntje met blazers is een vreemd en gelukkig niet al te lang tussendoortje.

Door Heidi Happy’s zangwijze – naar fluisteren neigend zingen – steken de meeste nummers op Golden Heart met hun kop boven het maaiveld uit. In combinatie met de veelvuldig terugkerende folktronica is de Zwitserse een soort hippe versie van Norah Jones. Grootse uithalen als in ‘Welcome Back’ passen haar dan ook niet. Het verstilde, door dromerige keyboardklanken omgeven ‘In Your Heart’ des te meer. “You spread your full charms, on this warm and light December night”, zingt Heidi Happy. Het zijn precies de avonden waarvoor een liedje als dit uitermate geschikt is.

Het wordt nog beter. De diepgaande elektronica van ‘Across The Ocean’ blijkt de ideale begeleider van Heidi Happy’s stem te zijn. Een sober gitaarlijntje heeft, geheel volgens het less is more-principe, een enorm effect. Dit formidabele nummer blijkt een voorbode te zijn voor een tweede: ‘Eyes Closed’. Het unheimische sfeertje doet denken aan Massive Attack en ook de tekst is spannend: “Eyes closed, I hear your party in the other room.” Niveauverschil is de logische uitkomst van de mengelmoes die Golden Heart is, maar alleen al om het tweeluik ‘Across The Ocean’ en ‘Eyes Closed’ verdient Heidi Happy lof.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Heidi Happy Label:Dox Records
Cover Death From Above 1979 - The Physical World

Death From Above - The Physical WorldHet is zo'n release waarvan je hoopte dat-ie zou komen, maar die je niet had...

Cover Petra Lugtenburg - Travellers In Our Minds

Petra Lugtenburg - Travelllers In Our Minds In 1998 kwam een plaat uit van p’etra met de titel Shellfire , een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT