RECENSIE: Swans - To Be Kind

Swans
recensie cijfer 2014-07-09 Wat is het toch mooi dat we in het huidige muzikale klimaat nog mannen als Michael Gira hebben. Begrijp me goed ; er zijn talloze goede bands en de scene is gezond. Maar in een tijd waarin we alles wel zo'n beetje gehoord en gezien hebben biedt de Swans-voorman al sinds de jaren tachtig een tegengeluid dat simpelweg niet te negeren is, ook al zou je het willen. Na hun comebackalbum My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky uit 2010 volgde er in 2012 een nieuw hoogtepunt met The Seer; de absolute plaat van dat jaar van ondergetekende.

Dat intense meesterwerk lijkt moeilijk te overtreffen, maar To Be Kind kan er moeiteloos naast geplaatst worden. Het is de taak van een recensent om aan de lezer/luisteraar onder woorden te brengen welke ervaring te verwachten valt. Maar voor Swans bestaan geen woorden, dit moet je ondergaan. Intens komt het dichtst in de buurt bij de stortvloed aan emoties die Gira en z'n volgelingen over de luisteraar uitstorten.

Maar liefst twee uur lang duurt de dubbele trip die To Be Kind heet. Die titel lijkt gezien de intensiteit sarcastisch, maar de zanger/gitarist heeft het momenteel serieus goed voor met de mensheid getuige recente interviews. Neem alleen al het prijsnummer 'Bring The Sun/Toussaint L'Ouverture': ruim 33(!) minuten lang beschrijft Gira hier de opstand in Haïti op een manier die enkel Swans beheerst: dreigend als een opkomende storm, langzame opbouw en samenkomend in een allesverzengende eruptie. Luister en huiver hoe hij het uitbrult: "Toussaint! Toussaint!" Machtig gewoon!

Dan is er het bezwerende 'Just A Little Boy (for Chester Burnett)', dat een blueslick als basis heeft, de dronende mantra's 'Screen Shot' en 'Some Things We Do', met Gira die op zijn kenmerkende wijze een opsomming geeft van wat de mens zoal doet: "We fuck..we love..we hunt..we seize.." 'She Loves Us' is zowaar groovy te noemen met de nodige percussie en funky bas. Er zijn ook wat gasten actief op het album zoals Cold Specks, St. Vincent en Little Annie, maar zij gaan naadloos op in het door Gira nauwkeurig uitgestippelde totaalconcept.

Zoals gezegd; Swans zijn heersers in hun eigen universum. De band kent simpelweg geen gelijke. Wederom biedt To Be Kind een ervaring die alle zintuigen op scherp zet. Live doet de band daar nog een flinke schep bovenop. Op 26 september kun je het zelf ondergaan in Paradiso.
Recensent:Mark Michels Artiest:Swans Label:Konkurrent
MM

Marcus Malone - Stand Or FallHet enthousiasme spat er al van af in ‘Living The Blues’, de opener van...

Cover David Blair - Stronger, Higher, Faster

David Blair - Stronger, Higher, Faster De Canadese Singer-songwriter David Blair werd bekend na zijn deelname aan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT