RECENSIE: Silmus - Shelter

Silmus
recensie cijfer 2014-06-12 Over brood of pasta gaat deze recensie niet, maar wel deels over Volkoren. Dit kleine label heeft een manier gevonden om overeind te blijven tegenover de reuzen van de muziekbusiness. Door simpelweg artiesten aan zich te binden die met elkaar een passie voor oprechte muziek delen, valt Volkoren positief op. Eén van de stuwende krachten achter het label, Minco Eggersman, kwam enkele jaren geleden in contact met een Friese muzikant die een voorliefde voor ambient bleek te hebben. Eggersma was direct gemotiveerd om de muziek van Silmus uit te gaan brengen. Shelter is het tweede resultaat van hun samenwerking.

Achter het alter ego Silmus gaat Gert Boersma schuil. De samenwerking tussen Boersma en Eggersman gaat verder dan de relatie artiest-platenbaas. Laatstgenoemde treedt tevens op als producer en is verantwoordelijk voor enkele nummers. Shelter grossiert in rustig voortkabbelende, door soundscapes omkaderde thema’s op gitaar en piano. Er is sprake van lichte verscheidenheid tussen de nummers, maar dit album is boven alles een geheel, één lange trip.

Het zijn de momenten waarop Silmus het geheel even uit evenwicht brengt die opvallen. Dit pakt soms negatief uit. In ‘Leaving Darkness’ is voor het eerst iets van percussie te horen. Het blijft weliswaar beperkt tot enkele klappen, maar toch vindt het geen aansluiting bij de verstilling die zo fraai in de muziek is gelegd. De met veel gevoel voor dramatiek ingepaste pianopartij van ‘You Have The Words And I Listen’ is een andere stoorzender. Shelter moet het hebben van de eenvoud.

In de ambient van Silmus neemt de gitaar, zowel akoestisch als elektrisch, een centrale plek in. Vooral het geluid van de elektrische gitaar sluit naadloos aan bij de soundscapes door de gedeelde klankkleuren. ‘Set In Stone’ en ‘Bare’ hebben tegelijkertijd iets wijds en huiselijks. Kil en klinisch is het allerminst. Het gebruik van gitaren in dit soort composities geeft het album zonder meer bestaansrecht.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Silmus Label:Volkoren
Cover Lee Bains III & The Glory Fires - Dereconstructed

Lee Bains III & The Glory Fires - Dereconstructed Lee Bains III & the Glory Fires is een onvervalste southern rock band...

Cover To Rococo Rot - Instrument

To Rococo Rot - Instrument Het maakt niet uit hoe je de naam leest, zowel van voren als van achter staan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT