RECENSIE: Truckfighters - Universe

Truckfighters
recensie cijfer 2014-05-23 Het Zweedse trio Truckfighters is door Josh Homme al eens de beste band ooit genoemd. Dat schept zeker verwachtingen voor iemand die hun repertoire nog niet eerder gehoord heeft. Truckfighters laat zich het best omschrijven als een mix van stonerrock, desertrock, psychedelische rock en heavy metal. Hoewel de band al meerdere malen van samenstelling is veranderd, bestaat Truckfighters al sinds 2001. Zweden staat bekend om de behoorlijke hoeveelheid rockbands, maar dit trio behoort ondertussen wel tot de topklasse. Na ruim driehonderd optredens in zowel Europa en Verenigde Staten, was het tijd voor een vierde album. Universe is een soort bluesy stonerplaat die voor veel mensen goed te beluisteren zal zijn.

Universe wisselt lange en korte nummers met elkaar af. In het geval van een lang nummer hebben we het over een kleine acht minuten. Korte nummers verschillen van een kleine twee tot vijf minuten. Nu klinkt acht minuten misschien heel lang, maar Universe is dan ook een plaat waar gitaren de spotlights opeisen. De meeste tracks bevatten lange, gevarieerde gitaarsolo’s. De ‘kleine’ tracks dienen vaak als een soort interlude voor de grotere nummers.

Openingstrack ‘Mind Control’ opent met wat blikkerige gitaartonen. Na zo’n twintig tellen, slaat de track vanuit het niets om in een stevige intro dat de luisteraar in één keer met beide benen op de grond zet. Stevig tempo, strak drumgeroffel, gruizige gitaren en prima vocalen. Opvallend genoeg sneeuwt de stem van Cederman niet onder in het gitaargeweld. Deze biedt zelfs een zeker tegenwicht en is een constante factor, die de muziek toegankelijker maakt. Lang niet alle rockers zijn gezegend met zo’n veelzijdig stemgeluid, dat zowel in de kalmere vocalen als het ruige werk goed tot zijn recht komt. ‘Mind Control’ verveelt tijdens de vier minuten geen moment. Tot nu toe stelt de eerste kennismaking met Truckfighters zeker niet teleur.

De eerste lange track, ‘The Chairman’, gooide al hoge ogen als teaser. Dit is een chaotisch, psychedelisch nummer waar de gitaren, de zware bas- en drumpartijen nog net weten te overstemmen. De track voelt aan als een ritje in een (behoorlijk lange) achtbaan waar je geen flauw idee hebt wat er staat te gebeuren, noch enig houvast hebt. En dat is ook meteen de charme van de track. Het lijkt een onmogelijke opgave om zo lang door te spelen zonder dat er een gevoel van herhaling optreedt. Maar Truckfighters krijgt dit toch voor elkaar. Sterker nog, het lukt ze met elke lange track opnieuw.

Het meesterwerk op Universe is toch wel de krap veertien minuten durende afsluiter ‘Mastodont’. De trage, slepende drums en zware gitaren lijken de luisteraar mee te voeren op een lange tocht door een woestijn. Het nummer wisselt geregeld van tempo en geluid. Soms krijgen de drums de overhand, dan weer de gitaren en zo nu en dan komen de lyrics van Cederman er nog net overheen. Het meest bijzondere is misschien nog wel dat de track gevoelsmatig hooguit vijf minuten duurt. Dan doe je als band toch zeker iets goed.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Truckfighters Label:Rough Trade Distribution
Cover Mustasch - Thank You for the Demon

Mustasch - Thank You For The DemonDe Zweedse heavy metal band Mustasch is al voor de millenniumwisseling...

Cover Casablanca - Riding A Black Swan

Casablanca - Riding A Black Swan Een revival van vroege jaren 80 glamrock komt over het algemeen niet uit de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT