RECENSIE: Emellan - Nooderlicht

Emellan
recensie cijfer 2014-12-15 Hoewel Emellan vermoedelijk bij weinigen een belletje zal laten rinkelen, staat singer-songwriter Richard van der Keur al enige tijd in de schijnwerpers. Na twee jaar meegedraaid te hebben met theatergroep Rij12, was het tijd voor een eigen album. Richard van der Keur is niet alleen muzikant, maar ook commercieel tekstschrijver. Zijn fascinatie voor de Nederlandse taal is dan ook goed terug te horen. Noorderlicht is vooral een verhalend en poëtisch album. Niet erg verrassend voor een taalvirtuoos. Opvallend is hoe mooi het boekje met teksten is vormgegeven. De sfeer van de nummers is onmiddellijk herkenbaar aan het gebruik van kleur en foto’s. Voor een Nederlandstalig album klinkt de bandnaam misschien wat vreemd. ‘Emellan’ betekent zoiets als ‘tussen’. Waartussen precies is niet helemaal terug te vinden. Maar het genre van Noorderlicht ligt wel overal tussenin. Ieder nummer klinkt weer volledig anders dan het voorgaande.

Van der Keur werkt niet specifiek met coupletten of refreinen, maar wil vooral een verhaal vertellen. In het nummer ‘Loslaten’ is dit goed terug te horen. Dit nummer geeft weer hoe een moeder haar zoontje op een gegeven moment op eigen benen moet laten staan. Het zijn enigszins filosofische teksten waarin iedereen iets anders zal herkennen. De muzikale begeleiding bestaat vooral uit piano en een wat vervreemdende mix van computereffecten.

Een aantal nummers zijn tekstueel bijzonder mooi gevonden. ‘Meisje Uit Ballangen’ vertelt een verhaal dat ondertussen in de vergetelheid is geraakt, maar desondanks niets aan schoonheid heeft verloren. Van der Keur vertelt hier over een gezin in Noorwegen, waar een ontzettend dappere vrouw alles opgaf in de hoop haar kleindochter een betere toekomst te kunnen te bieden. En dat is gelukt, Anni-Frid werd wereldberoemd als zangeres van ABBA. ”De stemmen doofden, daar hadden zij geen weet. Van de vader, de bezetter, die eens je dorp in reed. De sterren smolten, zingend bij de haard. Je kleinkind te zien stralen, dat was je alles waard.”

Waar sommige tracks op een mooie ingetogen manier het verhaal neer weten te zetten, gaat dat bij andere nummers net wat minder goed. Bij ‘Diep In Mijn Hart’ vraag je je als luisteraar af waarom Van der Keur het nodig vond om een stukje rap toe te voegen. Behalve dat het erg vervreemdend overkomt, voegt het weinig toe. Tekstueel loopt het ook allemaal net wat minder lekker. Het Nederlands kan een prachtige taal zijn om in te dichten, maar verkeerde woordkeuzes maken dat het geheel meer aandoet als Sinterklaasrijm. ”We vliegen door de tijd, de vrijheid in op Voulez-Vous. De glitterbollen glitteren hun ritme met ons mee. In vierkwartsmaat, zo gaan wij dwars door onze Rode Zee.”

Emellan heeft geen album gemaakt wat de hitlijsten zal bestormen. Noorderlicht zal daarentegen sommigen raken en nooit meer los zal laten. Dat is eigenlijk nog veel mooier.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Emellan Label:Marista
Cover Wolfgang Maiwald Trio - The Silent Ones

Wolfgang Maiwald Trio - The Silent OnesHet Wolfgang Maiwald Trio maakt muziek voor zondagochtenden waarop er niets...

Cover Assunta & The Light Orchestra - Occupied By The Sun

Assunta & The Light Orchestra - Occupied By The Sun Assunta & The Light Orchestra bestaat uit Assunta Mandaglio en Pieter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT