RECENSIE: Arrows Made of Desire - Fate

Fate
recensie cijfer 2013-10-22 Hoe vaak kom je een Chinees indie-album met Engelstalige lyrics tegen? Niet al te vaak. Wanneer de nummers ook nog eens gezongen en geschreven zijn door iemand uit Nederland, dan wordt het verhaal pas echt interessant. Joewi Verhoeven (Nederlandse vader, Chinese moeder) is opgegroeid in een klein dorpje in Zeeland en na zijn middelbare school onmiddellijk naar Beijing verhuisd om te studeren en muziek te maken. De drie andere leden van Arrows Made Of Desire zijn daarentegen wel geboren en getogen in China. Fate is al weer het vierde album van de band die vooral in China al aardig in opkomst is.

De eerste noten van het album zijn niet meteen overweldigend. Openingsnummer ‘Fate’, kabbelt enige tijd voort en komt tijdens het refrein pas echt op gang. Een fijne verrassing, want naast een behoorlijke gitaarpartij laat ook de drummer laat zien dat hij duidelijk meer in huis heeft. Het is de moeite waard om even aandachtig naar de lyrics te luisteren. De Chinese achtergrond van de band plaatst de teksten toch in een wat ander perspectief. ‘Five Year Plan’ is een mengeling van licht-cynische teksten op een vrolijke melodie die ergens wel een beetje aan The Kinks doet denken. “I’ve got a five-year plan for something, for something, I’ve got a five-year plan… although it might not happen”. De synthesizer, gruizige gitaar en uptempo drums maken het een van de beste nummers van het album.

‘Swim It’ is weer een totaal andere track. Het doet denken aan een soort verstilde, electropop. Ondanks alle effecten is het een heel ingetogen nummer met ironisch bedoelde teksten over roem en sterrendom. Het beste nummer van de tweede helft is toch wel ‘Chain Gang Fugitive’. De steeds herhalende backing vocals, in combinatie met een piano, maken het een intrigerend nummer. De drums en synthesizer worden gedurende het nummer steeds verder opgevoerd, wat voor een haast dreigende sfeer zorgt.

Joewi Verhoeven laat zien dat hij een multi-talent is door zowel te schrijven, componeren, produceren en te zingen en daarnaast ook nog gitaar, bas en drums te spelen. Arrows Made Of Desire heeft met Fate een prima album voor een nog jonge band neergezet. Helaas hebben niet alle nummers dezelfde kwaliteit, maar echt slechte tracks zitten er zeker niet tussen. De vocalen op zichzelf zijn niet spectaculair, maar de teksten en verkapte ironie maken dit ruim goed.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Arrows Made of Desire Label:Eigen Beheer
Cover Well Hung Heart - Young Enough To Know It All

Well Hung Heart - Young Enough To Know It AllRobin Davey speelt, als bassist, bij bluesrockband The Hoax. Samen met zijn...

Cover Broken Hope - Omen Of Disease

Broken Hope - Omen Of Disease Broken Hope is een band die nog stamt uit de tijd van de eerste golf...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT