RECENSIE: Crystal Antlers - Nothing Is Real

Crystal Antlers
recensie cijfer 2013-10-21 Crystal Antlers was dat compleet geschifte indiebandje die in 2009 stormachtig debuteerde met Tentacles. Een plaat die klonk als een trippy potpourri, een verslag van een avond gedrogeerd luisteren naar de omgevallen platenkast van je ouders. Met dat heerlijk zoemende orgel wat het geheel als een indiepunk versie van The Doors deed klinken. Welnu; dat was toen want op de opvolger Nothing Is Real gooit de band het over een andere boeg.

Dit heeft voor een groot deel te maken met wijzingen in de line up: de band is namelijk teruggebracht tot de essentie van een power trio en heeft afscheid genomen van die gekke orgelspeler en de percussionist. Dat heeft onmiskenbaar gevolgen voor de sound op het nieuwe album.

De band klinkt nog steeds lawaaiig op punky tracks als opener 'Pray', overstuurd en garagerockend in 'Liccorice Pizza' en 'Paper Thin' maar het zijn nummers die niet beklijven. Hoewel deze kant van de Antlers op Tentacles ook al duidelijk naar voren kwam klonken deze nummers door de inbreng van bovengenoemde instrumenten ook gelijk een stuk origineler.

Beter gaat het de band af in de wat minder manische tracks die gek genoeg ineens een stuk toegankelijker zijn gaan klinken. Dat is het beste te horen op eerste single 'Rattlesnake' die aardig naar The Pixies neigt en waarop we zowaar een orgeltje ontwaren. 'Anywhere But Here' zou daarentegen weer uit de koker van Dinosaur Jr. voorman J. Mascis kunnen komen. Lekker schuifelen is het op de deiner ''Don't Think Of The Stone' en het poppy 'Wrong Side' is ook fijn.

De Crystal Antlers hebben op Nothing Is Real het nodige aan originaliteit ingeleverd en dat is jammer, want de band beschikte over een opvallend geluid. Een geluid wat zeker bij de indienummers nog steeds zeer aangenaam is maar overall toch een degradatie naar de middenmoot inhoudt en dat lag niet echt in de lijn der verwachtingen. Wat een verandering in line up al niet kan bewerkstelligen.
Recensent:Mark Michels Artiest:Crystal Antlers Label:Bertus
Cover To Kill A King - Cannibals With Cutlery

To Kill A King - Cannibals With CutleryHet zijn roerige tijden voor de uit Londen afkomstige groep To Kill A King ....

Cover Chris T-T & The Hoodrats - The Bear

Chris T-T & The Hoodrats - The Bear The Bear is alweer het negende studioalbum van Chris T-T . Samen met zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT