RECENSIE: Chris T-T & The Hoodrats - The Bear

The Bear
recensie cijfer 2013-10-19 The Bear is alweer het negende studioalbum van Chris T-T. Samen met zijn band The Hoodrats heeft hij afstand genomen van het folkgeluid waar hij om bekend stond. Op The Bear is de verpakking een mix van psychrock en Britpop geworden, met een enorm 90s-gevoel.

Bandleider Chris T-T is een antiheld. Hij oogt een beetje als een boze hobbit: zurige trek om zijn mond en een te klein, bebaard gezicht voor zijn massieve lijf. Al jarenlang wordt hij door Britse muziekcritici vaak geroemd als één van de betere songwriters van zijn tijd. Maar hij is altijd de underdog, nooit de man met het grote publiek.

Daar zal The Bear weinig verandering in brengen. Chris T-T zoekt een nieuw geluid op, maar dat slaagt slechts bij vlagen. Illustratief is openingstrack ‘1994’. In de laatste anderhalve minuut verandert het nummer van een drammerige protestsong tot een gedreven Britrocker. De overgang voelt, zoals zoveel op dit album, lichtelijk geforceerd aan. Het klinkt als een compleet nieuw nummer, niet als een soepele en natuurlijke overgang.

De overstap naar een mix van psychedelica, gruizige rock, folk en Britpop is geen natuurlijke habitat voor Chris T-T. Toegegeven, er zijn zeker een paar hoogtepunten te ontdekken: verbeten rocker ‘The Bear’, het psychedelische ‘Idris Lung’ en ‘Bury Me With A Scarab’. Maar even vaak passeert een miskleun: het saaie en slepende ‘A Beaten Drum’ of ‘Gulls’ bijvoorbeeld.

Tekstueel zijn er een paar pareltjes te ontdekken, zoals vaker het geval bij Chris T-T, maar muzikaal is het inconsistent en bij vlagen stuurloos. Nadat Chris T-T op zijn vorige album de gedichten van kinderboekenschrijver A.A. Milne (bekend van Winnie the Pooh) op muziek zette, lijkt hij een album voor iedere alternatieve muziekliefhebber te willen maken. Maar zoals de singer-songwriter zelf al beschrijft in ‘The Bear': You can’t please them all. Dat geldt ook voor Chris T-T.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Chris T-T & The Hoodrats Label:Xtra Mile Recordings
Cover Crystal Antlers - Nothing Is Real

Crystal Antlers - Nothing Is Real Crystal Antlers was dat compleet geschifte indiebandje die in 2009...

Cover Stephen Kellogg - Blunderstone Rookery

Stephen Kellogg - Blunderstone Rookery Blunderstone Rookery , dat is de titel van het zevende reguliere soloalbum...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT