RECENSIE: Dark Tranquillity - Construct

DT
recensie cijfer 2013-07-23 Wat valt er nog over Dark Tranquility te zeggen wat al niet verteld is? Dat het Zweedse gezelschap technisch perfecte melodieuze deathmetal maakt is onderhand wel bekend. Dat elk album van de Gothenburgers een waar genot is om naar te luisteren, is ook geen nieuws meer. Wat we op Construct kunnen verwachten zal ons dan ook niet verrassen.

Volgens de persinfo heeft de band het schrijfproces op een andere manier benaderd. Waar Dark Tranquility in het verleden al jammend in de oefenruimte de nummers ontwikkelde, daar is Construct volledig in de studio geschreven, onder tijdsdruk. Daarbij is ook de doos met niet gebruikte riffs nog even geleegd. Denk daardoor overigens niet dat we met een plaat vol leftovers te maken hebben. Sterker nog, Construct behoort tot het beste werk van Dark Tranquility. Doordat Michael Stanne af en toe weer zijn (prachtige) cleane stem gebruikt, krijg je het gevoel dat de band weer enigszins terug probeert te keren naar de stijl van Projector. Zonder meer één van de beste albums van Dark Tranquility.

Behalve dat we Michael Stannes normale stem weer regelmatig horen, is de man nog steeds één van de beste grunters uit de deathmetal-scene. Bijna woordelijk verstaanbaar braakt hij zijn enigszins cryptische teksten in de microfoon. De prachtige songs, die bol staan van de meesterlijke riffs en melodieuze gitaarloopjes, zorgen ervoor dat de plaat voorbij is voor je er erg in hebt.

Het begint al met de dynamische opener ‘For Broken Words’, waarin een gierende riff wordt afgewisseld met rustigere stukjes waarin subtiel toetsenwerk hoorbaar is. Muzikaal neigt de band hier wel wat naar Paradise Lost, iets dat eigenlijk wel voor het hele album geldt. Vervolgens laat de band met de hardere tracks ‘The Science Of Noise’ en ‘The Silence In Between’ horen hoe een goede Gothenburg-sound moet klinken.

Het hele album staat eigenlijk vol met hoogtepunten maar de vrij ingetogen nummers ‘What Only You Know’ en vooral ‘State Of Trust’ steken er misschien nog wel wat bovenuit. De wisselwerking tussen de cleane zang van Stanne en zijn machtige grunt bezorgen ons het nodige kippenvel. Aan het zeer toegankelijke ‘Endtime Hearts’ moet je even wennen, maar het past prima op deze Goddelijke schijf.

Construct is zonder meer één van de betere albums van Dark Tranquility. De band is al populair en deze plaat gaat de populariteit zeker nog wat vergroten. Het wordt tijd dat de band eens in één adem genoemd gaat worden met hun populaire landgenoten Opeth. Muzikaal is het iets andere koek, maar kwalitatief doet Dark Tranquility niet onder voor de grootmeesters uit Stockholm.
Recensent:Jan Didden Artiest:Dark Tranquillity Label:Century Media
Cover Tesseract - Altered State

Tesseract - Altered StateWie denkt aan het genre djent-metal denkt al snel aan grote brute namen als...

Cover Mumakil - Flies Will Starve

Mumakil - Flies Will Starve Het is zomer in Nederland, dertig graden en uw recensent zit te zwoegen met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT