RECENSIE: Dark Tranquillity - We Are The Void

Dark Tranquility – We Are The Void
recensie cijfer 2010-03-13 Het Zweedse Dark Tranquility vierde onlangs haar 20-jarig bestaan met de release van een spetterende dvd. Het gezelschap rond zanger Mikael Stanne is technisch goed onderlegd en levert zowel met haar optredens als met haar studioalbums altijd goed werk en stelt zodoende de fans nooit teleur. Ook op de negende plaat We Are The Void weet je wat je kunt verwachten. Het zestal uit Gothenburg zal niet snel de geijkte paden verlaten, maar doet waar zij goed in is; het spelen van technisch perfecte, melodieuze death metal.

Deze plaat ligt ook weer gewoon in de lijn van zijn voorganger zoals dat voor elke Dark Tranquility plaat geldt. Het spetterende geluid maakt dat het album vet uit de speakers knalt, zodat je kunt zeggen dat producer Tue Madsen zijn werk weer goed heeft gedaan. De Band holt uit de startblokken met ‘Shadow In Our Blood’ en ‘Dream Oblivion’ om met Paradise Lost-achtige sferen in het fraaie ‘The Fatalist’ wat tot bedaren te komen. In ‘My Abscense’ wordt het gas weer ingetrapt en vinden we net zoals bij de eerste twee nummers snelle en technische deathmetal. Met ‘My Grandest Accusation’ wordt teruggegrepen op het succesvolle geluid van Projector en horen we Stanne voor het eerst met zijn normale stem zingen. Let in dit nummer eens op de mooie dubbele gitaarsolo. Het ingehouden ‘Her Silent Language’ heeft een zanglijn om je vingers bij af te likken. Mikael Stanne gebruikt nu ook gedeeltelijk zijn normale stem. Het levert een stukje uitermate spannende muziek op. Het mooiste moet dan nog komen met het uitmuntende ‘Arkhangelsk’, dit nummer is gebouwd rond een heuse black metal riff en samen met het unheimische toetsengeluid geeft het nummer je de koude rillingen. Hier lijkt de band meer op Dimmu Borgir dan op zichzelf. Op zich een kleine vernieuwing van het bekende geluid. Het razende ‘I Am The Void’ zet de boel vervolgens weer recht. Afsluiter ‘Iridium’ is een lang uitgesponnen metalnummer met de nodige gothic elementen en laat de band enigszins als Moonspell klinken.
.
Dark Tranquility houdt het vaandel van de zogenaamde “Gothenburg sound” meer dan hoog met deze evenwichtige plaat. Na twintig jaar weten de heren wel hoe je een goed deathmetal album moet afleveren. Dit werkstuk valt dan ook zeker niet uit de toon met alle vorige releases. Sterker nog, We Are The Void is één van de sterkste platen van het zestal.


Eerdere recensies van Dark Tranquillity:
- 04-11-2009: Where Death is Most Alive.
Recensent:Jan Didden Artiest:Dark Tranquillity Label:Century Media
The Sidekicks - Life Of Ordinary

The Sidekicks - Life of OrdinaryVoordat deze vier jongens uit Oss hun eigen materiaal gingen schrijven,...

Various Artists – Afro rock vol. 1

Various - Afro-Rock vol 1 De de laatste tijd steeds meer groeiende stroom releases in het Afrobeat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT