RECENSIE: Mumakil - Flies Will Starve

Mumakil
recensie cijfer 2013-08-01 Het is zomer in Nederland, dertig graden en uw recensent zit te zwoegen met op zijn koptelefoon Flies Will Starve van de grindcore-formatie Mumakil. Muziek die gebaat is bij een donker en naargeestig weertype en slecht samengaat met een zomers gevoel. Gelukkig is het plaatje van de Zwitserse formatie sterk genoeg om even de zomerzon te verdrijven.

Flies Will Starve is de derde plaat van de heren en daarnaast hebben de vier mannen ook, geheel in de grindcore traditie, vanaf 2005 nog vijf split-albums en een EP uitgebracht. Wel was het de laatste vier jaar stil op het Mumakil front. De naam van de band is overigens ontleent aan The Lord Of The Rings.

In iets maar dan vijfendertig minuten razen in een moordend tempo vierentwintig beenharde, door blastbeats gedomineerde songs - of liever uitbarstingen – langs, die per stuk ergens tussen de één en twee minuten duren. Na afloop heb je dan ook even het idee door en trein gegrepen te zijn. Waar sommige grindcore bands de hardcore-hoek opzoeken, daar is Mumakil vooral beïnvloed door extreme deathmetal. Enige hardcore-invloeden zijn nog wel te ontwaren zoals in ‘Waste By Definition’ of ‘Army Of Freaks’. Maar over het algemeen is Flies Will Starve toch een meer deathmetal-gerichte plaat. Ook horen we in ‘Designed To Fail’ en ‘Army Of Freaks’ nog een pig squeal, maar over het algemeen gebruikt zanger Tom zijn zware growls en grunts, wat hem goed afgaat.

Wanneer je op songtitels als Death From Below’, ‘Fresh Meat For The Grinder’, en ‘Cockroaches’ afgaat zou je kunnen denken dat de teksten louter over vuiligheid gaan, maar niets is minder waar. Over het algemeen neemt het viertal verrotte overheden en religies op de korrel.
Het ruime halfuur uiterst lompe en beenharde muziek knalt bijzonder strak uit je speakers. De heren geven blijk van een uiterst goede instrumentbeheersing. Een gave die bij dit soort muziek een absoluut vereiste is. Het maakt dat zelfs relatief eenvormige muziek het beluisteren meer dan waard is.
Recensent:Jan Didden Artiest:Mumakil Label:Relapse Records
Cover Dark Tranquillity - Construct

Dark Tranquillity - ConstructWat valt er nog over Dark Tranquility te zeggen wat al niet verteld is? Dat...

Cover Headphone - Riot

Headphone - Riot Alweer vijf jaar geleden debuteerde Headphone met het album Ghostwriter ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT