RECENSIE: City And Colour - The Hurry And The Harm

Harm
recensie cijfer 2013-06-10 Dallas Green, oftewel City And Colour, weet zichzelf op zijn vierde soloalbum The Hurry And The Harm in twee zinnen treffend te beschrijven. “I’m not trying to be revolutionary, I’m just looking for the sweetest melody” (in ‘Commentators’) en “I’ve always been dark, with light somewhere in the distance” (in ‘Two Coins’). Het is een prima weergave van zijn weinig vernieuwende, maar pakkende bitterzoete liedjes.

Toen Dallas Green in 2005 begon met een solocarrière onder de naam City And Colour was dat voor de fans van zijn toenmalige band Alexisonfire even slikken. In de post-hardcore band zorgde hij met zijn mooie zuivere zang altijd voor de balans ten opzichte van schreeuwlelijk George Pettit. Maar op zijn soloplaten waren de liedjes gereduceerd tot alleen de gladde kopstem van Green en een akoestische gitaar. Een behoorlijke omslag.

Alexisonfire is inmiddels ter ziele, mede dankzij het succes dat Green met zijn eigen akoestische werk behaalde. Album drie, Little Hell, liet een voller bandgeluid horen en bereikte in Greens thuisland de nummer één-positie. Het zorgde voor de definitieve doorbraak.

Een blijvende indruk wist dat album, op een enkel nummer na, echter niet te maken. Op Greens nieuwe werk, The Hurry And The Harm, slaagt hij daar een stuk beter in. Het pakkende ‘Harder Than Stone’, het weemoedige ‘The Lonely Life’ en het kale, galmende ‘Take Care’ halen het niveau van Greens beste album, Bring Me Your Love.

Toch is het zelfs na acht jaar nog wennen aan alleen de stem van Dallas Green. De overdaad aan kopstem, de soms dweeperige songstructuren (‘The Hurry And The Harm’ en anti-Californiëlied ‘The Golden State’), de melodramatische teksten (‘Death Song’) en de behoorlijk gladde productie; het is een optelsom waarvan de uitkomst soms ergerniswekkend is.

Maar uiteindelijk overheerst ondanks dat alles een bevredigender gevoel dan na het verschijnen van voorganger Little Hell. De nummers haken zich sneller vast in je geheugen, en voor je het weet sta je onder de douche opeens te zingen: “I’ve always been dark, with light somewhere in the distance”.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:City And Colour Label:V2 Records
Cover Clementine - Special To Me

Clementine - Special To MeDe Nederlandse zangeres Clementine speelde met haar show Roest! het...

Cover Treasure Of Grundo - Dýsantzú

Treasure Of Grundo - Dýsantzú Het mag algemeen bekend worden verondersteld, dat Haarlem naast een van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT