RECENSIE: Slam & Howie and the Reserve Men - Sons Of Ancient Times

sons
recensie cijfer 2013-06-18 Zwitsers staan bekend als een eigenzinnig volk, maar Slam & Howie And The Reserve Men voldoet hier niet aan. Het vijftal is dan eerder de uitzondering die de regel bevestigt. Wat willen ze graag Amerikaans klinken. Daar slagen de Zwitsers weliswaar deels in met hun mengelmoes van folk en rock ’n roll, maar een goed album levert dat niet op. Sons Of Ancient Times is een verzameling nummers waarbij de band probeert te klinken als hun helden. Het wordt echter nooit zo goed als het origineel.

Springsteen lijken ze wel goed te vinden. ‘Crossfire’ klinkt als The Boss ten tijde van zijn Seeger Sessions. Het grote verschil is dat Slam & Howie And The Reserve Men geen kaas heeft gegeten van opbouw. Het is een uptempo nummer zonder idee, vol gas vanaf het begin. Het rauwere ‘Johnny’ is wat dat betreft beter. Hier liggen de invloeden niet zo duidelijk aan de oppervlakte.

Het gebruik van de banjo en mandoline is leuk, maar deze twee instrumenten kunnen niet elk nummer redden. Na een aantal nummers is het niet meer speciaal en gewenning is nooit goed. Daarbij komt dat sommige liedjes muzikaal goed in elkaar steken, maar dat het qua zang ondermaats is. Slam’s stem is vlak en wanneer hij ondersteuning krijgt, zoals in ‘Man On The Hill’, klinkt het niet beter. Het lijkt een cliché, maar het aan The Band refererende ‘Man, Wood & Steele’ doet beseffen dat de Zwitsers dringend naar een eigen geluid op zoek moeten gaan.

Ook de teksten bieden geen lichtpuntjes. “I feel as empty as a politician’s promise”, zingt Slam in ‘Wanna Be On The Road Again’. Het lijkt op engagement te wijzen, maar door het copycatgedrag van de band is het moeilijk serieus te nemen. Het vijftal zou voort moeten borduren op de kleine lichtpuntjes die Sons Of Ancient Times bevat, zoals de bluesy coupletten van ‘Friday Night’. Voor nu kun je beter nog eens een album opzetten van zo’n Amerikaanse mastodont.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Slam & Howie and the Reserve Men Label:Teenage Head Music
Cover Bökkers - Morattamottamotta

Bökkers - MorattamottamottaHet Oosten van het land en rock ’n roll zijn onlosmakelijk met elkaar...

Cover Dirty York - Feed The Fiction

Dirty York - Feed The Fiction Mijn bescheiden mening is dat iedere band de muziek moet maken die ze wil....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT