RECENSIE: Too Tangled - Where The Echoes Die

Too Tangled
recensie cijfer 2013-06-27 Wanneer er weer eens een muziekblad zich waagt aan een verkiezing omtrent het beste album aller tijden, neemt The Velvet Underground vaak een hoge positie in. Daar valt natuurlijk over te twisten, maar wat vaststaat is dat er in België nog minstens twee fans zijn. Eva Buytaert en Roeland Vandemoortele vormen samen de indierockband Too Tangled. Het is inmiddels een beproefd recept in de muziekwereld, een duo dat bestaat uit een man en een vrouw. Dat roept vergelijkingen op, die het tweetal grotendeels doorstaat op Where The Echoes Die.

De Gentenaren beginnen sterk. Een nerveuze viool vestigt direct de aandacht op de knappe composities van Too Tangled. Vervolgens is er de vuige blues van ‘Shuffle Baby’. De bands waarin Alison Mosshart actief is, The Dead Weather en The Kills, komen hier om de hoek kijken. Iets van deze energie had de daaropvolgende nummers goed gedaan. Na de goede start is er sprake van een dip, die ze pas met ‘Eisbär’ te boven komen. Debuutalbum The Magic Got Killed kreeg behoorlijk wat aandacht in Duitsland. Too Tangled speelt daar dus handig op in en onze oosterburen hebben wel iets met ijsberen, getuige Knut.

Buytaert neemt de vioolpartijen voor haar rekening en lijkt daarbij ‘Venus In Furs’ van The Velvet Underground als uitgangspunt te hebben genomen. Het ligt allesbehalve prettig in het gehoor, maar bevat spanning en Too Tangled weet hiermee een unheimisch sfeertje te creëren. Met name ‘I Hit It Hard’ verdient wat dat betreft een eervolle vermelding. Het vioolspel van Buytaert begeleidt in dit nummer een simpel gitaarmotiefje. Roeland Vandemoortele klinkt meer dan anders als Lou Reed.

Where The Echoes Die bevat voor het merendeel prima muziek. Too Tangled laat zich zowel van zijn felle als avant-gardistische kant horen. Het is jammer dat een scherp randje ontbreekt bij een nummer als ‘Roses On My Grave’. Met een springerig elektronicamotief lijkt het duo eenzelfde effect te willen bereiken als waar de viool op andere momenten verantwoordelijk voor is. Dit mislukt jammerlijk, maar de Belgen weten het goed te maken door het hoge niveau van enkele andere nummers. Het moet mogelijk zijn om ooit met een topalbum op de proppen te komen.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Too Tangled Label:Coast To Coast
Cover Neon Neon - Praxis Makes Perfect

Neon Neon - Praxis makes PerfectOp een conceptalbum zijn alle nummers via eenzelfde thema verbonden. Er zijn...

Cover Shaggy Dogs - Renegade Party

Shaggy Dogs - Renegade party Shaggy Dogs is de naam van een Franse bluesband. In Nederland bezochten ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT