RECENSIE: 36 Crazyfists - Rest Inside The Flames

36 Crazyfists - Rest inside
recensie cijfer 2006-07-03 Het is februari 2005 wanneer de melodische metalband 36 Crazyfists weer aan het schrijven slaat aan hun nieuwe album ‘Rest Inside The Flames’. Samen met Sal Villeneuva duiken ze de studio in. De band had het hier absoluut niet makkelijk mee. Ze werden veel gesteund door talenten uit de muziekwereld. Zo kregen ze hulp van Villeneuva, die met zijn melodische kennis de sound van de band meer naar metal wist te krijgen. Howard Jones van Killswitch Engage voegde zich toe bij de opnames van de band en zong zelfs een nummer mee. En als laatste werden ze nog muzikaal gesteund door Jonah Jenkins van Only Living Witniss.

Met al deze hulp weet 36 Crazyfists mij aangenaam te verrassen. Dit album is harder dan zijn voorgangers A Snow Capped Romance (2004) en Bitterness The Star (2002). Ik durf haast te zeggen dat het emotionele haast helemaal wordt omgezet in harde, krachtige vocalen die wisselen tussen het explosieve en het emotionele. Toch weet de band de muziek te vullen met meer optimisme en enthousiasme, terwijl veel bands vooral hun woede uiten. Daarnaast is er meer gebruik gemaakt van dubbele bass, schreeuwende gitaren en bevat het album meer mosh stukken. Wanneer elk nummer krachtig uit mijn luidsprekers knalt, begin ik toch wel naar een iets rustiger nummer te verlangen. Het ene nummer is namelijk nog harder dan het andere, maar laat toch veel kwetsbaarheid en kracht zien. Ik ben ook aangenaam verrast wanneer ik het laatste nummer van de cd hoor. Het nummer The City Ignites blijkt een prachtig akoestisch nummer te zijn. Dit is wat ik zocht en het voldoet helemaal aan mijn verwachtingen!

De band weet zichzelf dus met Rest Inside The Flames absoluut naar een hoger niveau te tillen. De vraag is en blijft of dit aangenaam is. Persoonlijk denk ik dat mensen die deze band kennen als een metalcore/emocore band wel even achterover worden geblazen door de pure agressie en de kwetsbaarheid. Toch raad ik je aan om geconcentreerd te blijven luisteren. Je komt er al snel achter dat de band je nog zoveel te bieden heeft wat nog niet eerder tot uiting is gebracht. En daar is dit album het bewijs van!
Recensent:Malu van de Kerkhof Artiest:36 Crazyfists Label:CNR Records
Vengeance - Back in the ring

Vengeance - Back in the RingVengeance was één van de bekendste Nederlandse rockbands uit de jaren...

For A While - Wish I Never Met You

For A While - Wish I Never Met You Het trio Patrick Heeres (gitaar/zang) Kees Pabbuwee (bas/zang) en Michiel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT